Sogovorniki so ocenjevali trenutni politični položaj v državi. Foto: MMC RTV SLO
Sogovorniki so ocenjevali trenutni politični položaj v državi. Foto: MMC RTV SLO
Pogledi Slovenije
Ude meni, da ideja o Voljču ni bila vzeta iz zraka. Foto: MMC RTV SLO
Tone Jerovšek
Tone Jerovšek meni, da predlog predsednika republike ni šel v pravo smer. Foto: MMC RTV SLO

Resnica je, da koalicijska pogodba ni bila usklajena. Kje je problem? Naš problem ste vi.

Rado Pezdir Rajku Kendi
Rajko Kenda
Rajko Kenda meni, da je bil predlog Türka provokacija strankam. Foto: MMC RTV SLO
Rado Pezdir
Rado Pezdir opozarja, da je Janković pustil ogromno vprašanj v parafirani koalicijski pogodbi neurejenih. Foto: MMC RTV SLO

Mnogo Slovencev se danes tolče po glavi zaradi kandidata, ki so ga obkrožili na volitvah, in najbrž jih je kar nekaj, ki bi si želeli popravni izpit. Pri tem popravnem izpitu bi zagotovo stranka DeSUS, pa verjetno tudi gospod Virant, pa še najbrž kdo, odleteli v orbito, tja nekam k Jelinčiču.

Rajko Kenda
Radovan Žerjav
Radovan Žerjav meni, da mora Türk dati priložnost drugi največji stranki. Foto: MMC RTV SLO
Borut Rončević
Borut Rončević meni, da bi moral Türk prepustiti izbor mandatarja strankam. Foto: MMC RTV SLO

Predsednik naj se neha truditi najti rešitev in to prepusti strankam. Predsednik je imel svoj čas.

Borut Rončevič

Predčasnih volitev ne bo tudi zato, ker bi ljudje, ki so bili izvoljeni, izgubili svoje službe.

Tone Jerovšek

Pravnik Tone Jerovšek je v oddaji Pogledi Slovenije zatrdil, da se mora predsednik republike najprej posvetovati z vodji poslanskih skupin, nato pa predlaga kandidata za mandatarja. Tak vrstni red je po njegovem mnenju predviden zato, da v DZ ne bi prihajali kandidati brez upanja v uspeh.

Predsednik republike pa je pri predlaganju Marka Voljča po njegovem mnenju ravnal prav nasprotno, saj je strankam ponudil kandidata "urbi et orbi" in pri tem vključil stranke, ki naj bi se izrekle o njegovi primernosti. Poteza predsednika tako, kot pravi, ni šla v pravo smer, saj po njegovem mnenju ni smiselno predlagati kandidata, če ne veš, kdo ga podpira oz. kakšne so njegove možnosti za uspeh.

Ude: Voljč ni prišel iz nič
Po besedah pravnika Lojzeta Ude predlog, da bi bil Voljč morebitni mandatar, ni prišel iz nič, saj ga je že sredinski trojček imenoval kot mogočega kandidata. Še lani so ga spraševali, ali bi postal predsednik vlade, in ni kazal posebnega navdušenja, je spomnil Ude.

Türk si ni izmislil tega kandidata in ideje o njem tudi ne, je prepričan. To ni bil predlog, ampak samo seznanitev strank, naj mu povedo svoje stališče, in zdaj, ko so vsi odklonili, ne bo vztrajal pri njem.

Direktor pediatrične klinike v Ljubljani Rajko Kenda, ki je pred volitvami podprl Zorana Jankovića, po drugi strani meni, da je bil predlog Türka provokacija strankam, ki so govorile o tretjem človeku. "In odzvale so se pričakovano in pokazale, kdo je mislil resno in kdo ne," pravi Kenda.

Pezdir: Janković je izgubil, ker ni uskladil koalicijske pogodbe
"Provokacija lahko prihaja od povsod, ne bi si pa želel, da od predsednika," mu je odvrnil ekonomist Rado Pezdir. Meni, da Jankovič ni težava, ampak je mandatarstvo izgubil, ker je v koalicijski pogodbi pustil ogromno stvari neurejenih, k so bile za DLGV hrbtenica pogajanj.
Izpostavil je, da se pri volitvah nismo spraševali o resnih temah ("tisto blesavo Virantovo nadomestilo, koliko nepremičnin ima Janša …") in tudi zdaj so vse novice popolno politikantstvo in nihče se ne vpraša o resnih vprašanjih.

Da je bila poteza Türka ponesrečena, pa je dejal Igor Lukšič. Slovenija potrebuje združevanje sil in predsednik države bi moral predlagati kandidata, ki je usklajen s strankami. Meni, da imamo opravka z nekom, ki ne razume politične vloge funkcije, ki jo zapolnjuje.

"Ljudje lahko provocirajo na ulici, ne pa ljudje, ki imajo v rokah stabilnost sistema. Pogledal sem vse programe in so v vseh povsem nerealne zgodbe, mi potrebujemo temeljito analizo, kaj je mogoče storiti," je dodal.

Lukšič: Pogovarjati se, kdo bo koga prelisičil, je nezrelo
SD-jev minister za šolstvo Lukšič je dejal, da so programi, zapisani v koalicijskih pogodbah, povsem nerealni, tudi program desnosredinske koalicije. Po njegovem mnenju je to predvolilni program, ne pa realna analiza tega, kar bi bila Slovenija sposobna narediti. Pričakuje, da bodo vsi akterji začeli ta vprašanja postavljati na dnevni red. "Potiskati glavo v pesek in se pogovarjati o tem, kdo bo koga prelisičil, je nezrelo," je poudaril.
Meni, da so se vsi programi vrteli okoli tem, ki jih je trenutna vlada realizirala v konkretnih zakonskih predlogih, ki so zdaj v parlamentarni obravnavi. "Zdaj se izkazuje, da zdajšnja vlada ni nesposobna, razlog zaradi katerega smo šli na predčasne volitve," je dodal Lukšič.

Glede DeSUS-a je poudaril, da ga je sam v analizi leta 2007 postavil na desnico. Izpostavil je, da je bil Karl Erjavec najprej minister v Janševi vladi, šele nato je postal predsednik stranke, zato odločitev stranke, da se bo pogajala za vstop v desnosredinsko koalicijo, ni presenetljiva. Isto po njegovem mnenju velja za Gregorja Viranta, ki je bil prav tako minister v Janševi vladi in predsednik Zbora za republike.

Pezdir je Lukšiču odgovoril, da obstajajo velike razlike med programoma SDS-a in Liste Virant, ki bi jo po njegovih besedah lahko, glede na nekatera stališča, postavili tako na levico kot na desnico. Opozoril je, da država drvi v stečaj, nihče pa se več ne sprašuje, kako bi jo rešil s primerno koalicijsko pogodbo. "To je bolno," je zatrdil.

Borut Rončevič je poudaril, da je bila poteza predsednika, ko je predlagal za mandatarja Marka Voljča, "malce čudna", vendar zanj ni bila presenetljiva, presenečenje je bilo morda samo ime. Poudaril je, da izhajamo iz napačne predpostavke, da je predsednik republike nevtralna in neodvisna oseba. Predsednik ima po njegovih besedah namreč precej močno politično prepričanje in je tudi navezan na določene interesne kroge.

Virant: Ni junaka, ki bi v šestih dneh sestavil koalicijo
Gregor Virant
je pojasnil, da Voljča niso predlagali, ampak so ga omenjali v povsem drugem kontekstu. "Ni junaka, ki bi v šestih dneh predstavil program in sestavil koalicijo," je izpostavil. Predvideva, da se bodo razmere zdaj razpletle stvari v to smer, da se bo oblikovala desnosredinska koalicija. Na volitve so šli kot sredinska stranka in zdaj se ta sredinska ideja ni uresničila.

Niso šli na volitve s figo v žepu, zatrjuje, ampak so med pogajanji ugotovili, da koalicija z Jankovićem ne bi bila dobra za Slovenijo. Predčasne volitve bi bile zelo slaba možnost, predvsem za državo, je prepričan. Hitro potrebujemo vlado, da pripravi npr. rebalans proračuna, in če se zdaj izbor vlade zavleče še za tri mesece, potem bo to katastrofa, je dodal.
Žerjav ne želi navesti imen, ki so jih predlagali Türku
"Mi smo predsedniku Türku navedli štiri imena, ki smo jih videli kot primer ljudi, ki bi povezovali levi in desni pol. Voljča nismo nikoli predlagali in zdaj bi se moral v petih minutah odločiti zanj," je dejal Žerjav. Koga so mu predlagali, ni želel povedati, češ da bi to bilo nekorektno do morebitnih kandidatov, saj so jih navedli le kot primer.

Predsednik države bo moral presoditi, kdo lahko sestavi večino v DZ-ju. Dokazuje se, da bi druga največja stranka lahko zbrala 50 odstotkov glasov in bi bilo prav, da se ji ponudi priložnost, je pojasnil.

Ude je na to pripomnil, da Türk lahko vztraja pri svojem kandidatu, v kar pa mora slednji privoliti. Janković pa je že dejal, da ne misli več kandidirati. Da je Janša v kazenskem postopku, je okoliščina, ki jo lahko predsednik vsekakor upošteva, je opozoril Ude.

Resnica je, da koalicijska pogodba ni bila usklajena. Kje je problem? Naš problem ste vi.

Rado Pezdir Rajku Kendi

Mnogo Slovencev se danes tolče po glavi zaradi kandidata, ki so ga obkrožili na volitvah, in najbrž jih je kar nekaj, ki bi si želeli popravni izpit. Pri tem popravnem izpitu bi zagotovo stranka DeSUS, pa verjetno tudi gospod Virant, pa še najbrž kdo, odleteli v orbito, tja nekam k Jelinčiču.

Rajko Kenda

Predsednik naj se neha truditi najti rešitev in to prepusti strankam. Predsednik je imel svoj čas.

Borut Rončevič

Predčasnih volitev ne bo tudi zato, ker bi ljudje, ki so bili izvoljeni, izgubili svoje službe.

Tone Jerovšek