Pogoja PCT ne bo treba izpolnjevati le mlajšim od 12 let, nikomur ob obisku trgovine z živili ali lekarne, ki nista v sklopu trgovskega središča, ter šolarjem in dijakom na javnem potniškem prometu. Izjema za vse bo še obisk zdravnika zaradi nujnega zdravstvenega stanja Foto: BoBo
Pogoja PCT ne bo treba izpolnjevati le mlajšim od 12 let, nikomur ob obisku trgovine z živili ali lekarne, ki nista v sklopu trgovskega središča, ter šolarjem in dijakom na javnem potniškem prometu. Izjema za vse bo še obisk zdravnika zaradi nujnega zdravstvenega stanja Foto: BoBo

Odlok, ki ga je vlada sprejela v soboto na dopisni seji, določa, da morajo od srede dalje pogoj PCT izpolnjevati tako zaposleni kot tudi uporabniki storitev ali dejavnosti. Izjeme so nujna oskrba z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami, zagotavljanje javnega reda in miru, varnosti in obrambe, nujna medicinska pomoč ter zaščita in reševanje.

Kje morajo pogoj izpolnjevati zaposleni

Sorodna novica Odlok vlade: PCT-pogoj obvezen za vse zaposlene in uporabnike storitev

Pogoj PCT morajo za opravljanje dela izpolnjevati vsi delavci in osebe, ki na kakršni koli pravni podlagi opravljajo delo pri delodajalcu ali opravljajo samostojno dejavnost.

Preverjanje pogoja PCT morajo organizirati odgovorne osebe, ki izvajajo ali organizirajo opravljanje dela. Oseba, ki za izpolnjevanje pogoja PCT potrebuje negativen test, lahko to dokazuje s PCR-testom, hitrim testom ali samotestiranjem.

Kje ga morajo izpolnjevati uporabniki oziroma potrošniki

Pogoj PCT morajo izpolnjevati vsi uporabniki storitev ali udeleženi oz. prisotni pri izvajanju dejavnosti, uporabniki zavodov za prestajanje kazni zapora, prevzgojnih domov, centrov za tujce, azilnih domov in integracijskih hiš ob sprejemu v nastanitev ali po vrnitvi v nastanitev, če so bili odsotni več kot 48 ur.

Ni pa treba izpolnjevati pogoja PCT potrošnikom ob obisku trgovine z osnovnimi življenjskimi izdelki, drogerije ali lekarne, zagotavljanja javnega reda in miru, varnosti in obrambe, nujne medicinske pomoči ter zaščite in reševanja.

V nujno oskrbo z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami se štejejo prodajalne, ki v glavnem prodajajo živila in pijačo, vključno s prodajo živil in pijače zunaj prodajaln. Prav tako izjema od izpolnjevanja PCT-pogoja velja za stranke specializiranih prodajaln s farmacevtskimi, medicinskimi, kozmetičnimi in toaletnimi izdelki. V to izjemo ne sodijo prodajalne znotraj trgovskih centrov.

Nekaj izjem

PCT-pogoja ni treba izpolnjevati tudi mlajšim od 12 let, osebam, ki pripeljejo ali odpeljejo otroka oziroma učenca v vrtec, 1., 2., ali 3. razred osnovne šole, glasbeno šolo do vključno 2. razreda, v osnovno šolo s prilagojenim programom ali zavod za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami. Prav tako pogoja PCT ni treba izpolnjevati osebam, ki k izvajalcu zdravstvene dejavnosti spremljajo otroka, starega do 15 let, oziroma odraslo osebo, ki ni sposobna skrbeti zase, ter učencem in dijakom pri prevozu z javnim potniškim prometom.

. Foto: BoBo
. Foto: BoBo

Dokazovanje prebolelosti ali cepljenosti

Pogoj PCT posameznik izpolnjuje z dokazilom o prebolelosti, cepljenju ali testiranju. Prebolelost se dokazuje s potrdilom o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od deset dni in ni starejši od 180 dni.

Cepljenost se dokazuje z dokazilom o cepljenju proti covidu-19, če ste prejeli drugi odmerek cepiva proizvajalcev BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Sinovac Biotech ali Sinopharm oz. cepiva Sputnik V. Poleg tega za izpolnjevanje pogoja cepljenosti velja tudi potrdilo o prejetem odmerku cepiva Janssen.

Za vse, ki so preboleli covid-19 in so cepljeni, pa velja dokazilo, da so se v obdobju do 240 dni od pozitivnega rezultata testa PCR oziroma od začetka simptomov cepili z enim odmerkom katerega koli od naštetih cepiv. Prebolevnik status cepljenega pridobi z dnevom prejema cepiva.

Kot dokazilo o cepljenju se priznava izpolnjena pripravljena kartica proizvajalca ali cepilnega mesta, vpis v knjižico o cepljenju ali izdano potrdilo o opravljenem cepljenju.

Testiranje

Izpolnjevanje pogoja PCT lahko oseba dokazuje z negativnim rezultatom hitrega testa, ki ni starejši od 48 ur ali z negativnim rezultatom PCR-testa, ki ni starejši od 72 ur. Dovoljeno je tudi samotestiranje, ki velja teden dni. V organizacijah so osebe za organizacijo dela odgovorne, da določijo čas in kraj samotestiranja, ki ga morajo delavci opraviti na delovnem mestu. Stroške samotestiranja krije delodajalec.

Prostovoljno samotestiranje pa izvajajo učenci zadnje triade ter srednješolci, ki se testirajo enkrat tedensko. Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je v ponedeljek pojasnil, da negativni test s samotestiranja za učence zadnje triade in dijake velja tudi za opravljanje obšolskih dejavnosti.

Uporaba zaščitne maske

Vladni odlok določa, da je uporaba zaščitne maske obvezna v zaprtih javnih prostorih in tudi pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, če ni mogoče zagotoviti najmanj 1,5 metra medosebne razdalje. Maska ni obvezna na odprtih javnih krajih, kjer se upošteva pogoj PCT.

Maske pa med drugim ni treba uporabljati otrokom do dopolnjenega 6. leta starosti, učencem v osnovni šoli do vključno 5. razreda, ko so v matičnemu oddelku oz. mehurčku, učencem glasbene šole do vključno 2. razreda ter vzgojiteljem predšolskih otrok in pomočnikom v vrtcu pri opravljanju neposrednega dela z otroki.

Prav tako maske niso zapovedane za višje in visokošolske učitelje, kadar predavajo za zaščitno pregrado iz stekla ali podobnega materiala, za govornike v zaprtih javnih krajih oziroma prostorih, če je zagotovljena medosebna razdalja vsaj 1,5 metra, za nastopajoče na javnih kulturnih prireditvah, za osebe, ki izvajajo športno vadbo, če je zagotovljena medosebna razdalja vsaj 1,5 metra, za osebe s posebnimi potrebami, ki jim je uporaba zaščitne maske iz objektivnih razlogov onemogočena, za učence, dijake in študente pri pouku športne vzgoje in pouku športa ter za učence glasbene šole pri pouku pihal, trobil, petja, plesne pripravnice, sodobnega plesa in baleta ter dijake pri pouku plesa, petja in inštrumenta, piše v odloku.

Praksa v zdravstvenih zavodih

Foto: BoBo
Foto: BoBo

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor bodo dosledno upoštevali odlok. Ob tem so pojasnili, da pojem "nujna medicinska pomoč" ne opredeljuje le urgentnih stanj, ampak tudi vse zdravstvene storitve, ki bi v primeru opustitve ali prestavitve na kasnejši termin lahko ogrozile ali poslabšale zdravstveno stanje bolnika. "V primeru kakršnega koli dvoma bomo dosledno ščitili zdravje bolnika," so zapisali.

V UKC-ju Ljubljana bo pri pacientih in obiskovalcih postopek potekal kot doslej, na vseh triažnih točkah, kjer zaposleni preverijo izpolnjevanje PCT-pogoja, je v današnji izjavi, sicer namenjeni začetku cepljenja zaposlenih s tretjim odmerkom cepiva proti covidu-19, pojasnil koordinator cepljenja v UKC Ljubljana Peter Požun. Pozneje je za STA pojasnil, da bodo uporabniki storitev ob vhodu v vprašalniku morali navesti, ali pogoj PCT izpolnjujejo, in to tudi dokazati.

V Zdravstvenem domu Hrastnik bodo PCT-pogoj preverjali na vhodu v zdravstveni dom. Pogoj bo preverjala medicinska sestra, ki je že doslej sprejemala bolnike ob vstopu v zdravstveni dom. Tudi v zdravstvenih domovih Trbovlje in Kamnik bodo izpolnjevanje pogoja PCT preverjali na vhodu v zdravstveni dom. Jih pa ob tem skrbi, da se ne bi posledično povečal obisk pacientov v ambulantah nujne medicinske pomoči.

Da so v skladu z odlokom od srede dolžni ob prihodu v bolnišnico pri bolnikih preveriti izpolnjevanje pogoja, so navedli tudi v Splošni bolnišnici Izola. Ob tem sporočajo, da bodo naročenim pacientom, ki imajo pregled v njihovi bolnišnici in ne izpolnjujejo pogoja PCT, omogočili izvedbo brezplačnega samotestiranja. Rezultat samotestiranja bo veljal samo v prostorih bolnišnice v obdobju enega tedna.

V ZD Ptuj pa pogoja PCT ne bodo preverjali. Direktorica Metka Petek Uhan je za STA poudarila, da bolnikom dostop do zdravstvenih storitev ne nameravajo omejevati. Vsak uporabnik zdravstvenih storitev bo na vhodu v ZD izpolnil vprašalnik o svojem zdravstvenem stanju. Bolnikom, za katere bodo presodili, da so zdravi, bodo dovolili vstop v zdravstveni dom. Bolne ali take, ki bodo navedli, da so bili v rizičnem stiku, bodo pregledali v covidni ambulanti oziroma jih bodo napotili na test PCR.

Zdravstveni minister Janez Poklukar je v izjavi za javnost zagotovil, da bodo ne glede na pogoj PCT za zdravstvene preglede vsi bolniki, ki potrebujejo nujno oskrbo, to tudi prejeli. Zagotovil je, da če bo pacientov pregled odpovedan in se bo pozneje njegovo zdravstveno stanje poslabšalo, ta razumljen kot nujen primer in mu bo stroka nudila vso potrebno zdravstveno oskrbo. Nujnost primerov bo vedno ocenjevala stroka.

Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

PCT preverjajo tudi sodišča

Pogoj PCT bo veljal tudi na sodiščih, in sicer za vse uporabnike storitev ali udeležene oz. prisotne pri izvajanju dejavnosti na sodiščih, so navedli na vrhovnem sodišču. Tako zaposlenim in tudi vsem drugim osebam, ki pogoja PCT ne izpolnjujejo, bodo od srede vstop v prostore sodišča zavrnili, so opozorili. O procesnih posledicah neudeležbe stranke oziroma drugega udeleženca postopka pri izvedbi procesnega dejanja zaradi zavrnitve vstopa ob neizpolnjevanju pogoja PCT bo odločal sodnik v konkretni zadevi, so še zapisali.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Vstop v banke in hranilnice brez pogoja ne bo mogoč

Združenje bank Slovenije (ZBS) sporoča, da bo vstop v banke in hranilnice osebam, ki ne bodo izpolnjevale pogoja PCT, onemogočen. ZBS zato vse obiskovalce poslovnih enot bank in hranilnic prosi, da že predhodno pripravijo dokazila o izpolnjevanju pogoja in jih ob obisku poslovne enote predložijo na vpogled pooblaščeni osebi.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Petrol bo preverjal pred točenjem goriva

Na Petrolovih bencinskih črpalkah bodo izvajanje pregleda izpolnjevanja pogoja PCT pri strankah preverjali pred točenjem goriva in pred vstopom v prodajalno. "Točenje goriva bo na vsakem točilnem mestu tehnično onemogočeno pred potrditvijo izpolnjevanja pogoja PCT," so pojasnili v družbi, kjer zaradi ukrepa pričakujejo tudi čakalne vrste. Po točenju pa bodo plačilo lahko izvedli v prodajalni, so pojasnili na Petrolu. Še vedno bo omogočeno brezstično plačevanje, brez vstopa v prodajalno, in sicer z neposrednim plačilom pri točilnem mestu z aplikacijo Na poti, z mobilno denarnico mBills, s plačilnimi karticami prek Petromatov.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kako je na vlakih, avtobusih

Po odloku je PCT obvezen na vlakih in avtobusih. Izjema so učenci in dijaki, ki se peljejo v šolo. Na železnicah bodo PCT preverjali sprevodniki skupaj z vozovnico na vlakih, s čimer se želijo izogniti zamudam. Če potnik potrdila ne bo imel, ga bodo sprevodniki oz. vlakospremno osebje na to opozorili in ga prosili, naj izstopi na naslednji postaji. Za vse drugo so po besedah direktorice SŽ - Potniški promet Darje Kocjan pristojni inšpektorji.

Nadzor nad izpolnjevanjem pogoja PCT bodo na avtobusih Ljubljanskega potniškega prometa opravljali njihovi kontrolorji in zdravstveni inšpektorat. "Če potnik pogoja ne bo izpolnjeval, torej ne bo na vpogled imel dokazila, da je cepljen, testiran oziroma je okužbo s koronavirusom prebolel, bo moral zapustiti avtobus. Če potnik tega ne bo upošteval, bo primer prevzela policija," je dejal direktor Peter Horvat.