Klemenčič: Korupcije se ne da reševati s palico. Foto: BoBo
Klemenčič: Korupcije se ne da reševati s palico. Foto: BoBo
Podkupljivost se razrašča

Pojasnil je, da je korupcija v Sloveniji velika težava, predvsem sistemska korupcija, ki ima po Klemenčičevem mnenju korenine v anomalijah tranzicije in šibkosti pravne države, pa tudi "da smo v strukturni krizi izgubili vrednostne sile".

Korupcije kot posledice se ne rešuje "s palico", je poudaril, ampak zgolj z učinkovitostjo in profesionalizmom, vendar sta po Klemenčičevem prepričanju lahko učinkovitost in profesionalizem brez etosa, moralnih vrednot in integritete nevarnejša kot apatija in pasivnost.

Etike in integritete pa ni v zakonih, ampak je v glavah posameznikov, je svoj nagovor na okrogli mizi o vrednotah in etiki ob mednarodnem dnevu boja proti korupciji sklenil predsednik protikorupcijske komisije Goran Klemenčič.

"Znanje in vrednote stebra vsake družbe"
"Stabilna družba prihodnosti je lahko samo družba znanja in vrednot," je zatrdil psiholog Janez Musek in pojasnil, da mora biti v stabilni družbi znanje nujno povezano z vrednotami, saj brez vrednot ni zagotovila, da bo znanje uporabljeno v korist človeštva, zato morajo po njegovem prepričanju delovati mehanizmi "učinkovite vrednotne vzgoje in medgeneracijskega prenosa vrednot".

Prepričan je, da Slovenija ni na dobri poti v stabilno družbo prihodnosti. Na področju znanja je slabša od drugih evropskih držav, na področju vrednot pa se mu zdi, da je stanje v Sloveniji še slabše, "katastrofalno." Po njegovem prepričanju je to posledica pomanjkanja vzgoje v šolah.

"Ob strokovnosti je treba imeti vest"
Miro Cerar
se je dotaknil morale v pravnem poklicu. Izpostavil je sodnike, ki morajo po njegovih besedah združiti odločanje po ustavi in zakonu ter po svoji vesti, kar jim nalaga slovenska ustava. "Vest je moralna, in ne etična, individualna odgovornost do sočloveka - delati dobro, biti sočuten in imeti empatijo," je zatrdil ter dodal, da sodnik brez empatije ne more biti dober, kaj šele odličen, to pa je po njegovem prepričanju tisto, kar manjka našim sodnikom, pa tudi odvetnikom, zdravnikom in drugim poklicem. "Ljudem kljub izvrstnim storitvam ostane grenak priokus, ker jih niso obravnavali kot človeka," je pojasnil Cerar.

Podkupljivost se razrašča