Klemenčič je oster glede stopnje korupcije v Sloveniji. Foto: BoBo
Klemenčič je oster glede stopnje korupcije v Sloveniji. Foto: BoBo
Goran Klemenčič v Studiu City

Korupcija v državi pobere približno dva odstotka BDP-ja na leto, na ravni Evrope pa 120 milijard evrov. Že nastavitev enega politično okuženega nadzornika pomeni dva odstotka slabše poslovanje podjetja, je dejal Klemenčič.

Kaj je za korupcijo v Sloveniji še mamljivo področje? Energetika, meni Klemenčič. Je namreč ena redkih stvari v Sloveniji, kjer je še denar, je pojasnil. "Še vedno je pohod na oblast pohod do javnega dobrega," je dejal Klemenčič.

Klemenčič je ponovil svojo misel, da smo v Sloveniji v zadnjih 20 letih namesto sistema ničelne tolerance do korupcije vzpostavili sistem ničelnega tveganja. Mogoče se ti zgodi ulica, ampak da boš odgovarjal pred sodišči, pa ni mogoče, je dejal. Pravne države nismo v celoti vzpostavili, meni Klemenčič.

Ob omembi vladnega kadrovanja v času, ko opravlja zgolj tekoče posle, je Klemenčič dejal, da se je to vedno dogajalo, a zdaj se dogaja na 'odprti sceni'. Tudi žali se vse povprek, politična in pravna kultura pa gresta navzdol. To je stanje duha v Sloveniji, je dejal Klemenčič.

Banke: Obstaja spisek krivih bančnikov
Glede poročila KPK-ja o razmerah v slovenskih bankah je Klemenčič dejal, da je to le del letnega poročila, poslanega v DZ. KPK pa je vključen v posebno preiskovalno skupino, ki jo vodi tožilec Jože Kozina, je pojasnil Klemenčič. Na vprašanje, ali obstaja spisek bančnikov, ki so krivi za slabo stanje v bankah in še vedno delajo v bankah, je Klemenčič odgovoril, da obstaja, a o imenih ne more govoriti. KPK ni tožilec, policija in sodišče v enem, je pojasnil in dodal, da je KPK le en podhranjen, najnižje plačan organ, ki se s tem ukvarja.

Nerazumljivosti glede Teša 6
Ob omembi, da je nerazumljivo, da se Evropska investicijska banka zaveda, da obstaja tveganje korupcije, a je vseeno dala posojilo za projekt Teš 6, je Klemenčič odvrnil, da je nerazumljivo, da pri tako velikem poslu nastopajo ljudje, ki so obremenjeni s predkazenskimi postopki. "To je Slovenija, drugače ne morem reči," je bil kratek Klemenčič.

Glede nove vlade ni pretiran optimist, je dejal, a dodal, da je mogoče zakonodajo vendarle hitro spremeniti. Na vprašanje, kaj mora storiti Alenka Bratušek, če se potrdi, da je njen magisterij plagiat, je Klemenčič odgovoril: "Nobena država si ne more privoščiti predsednika ali predsednico vlade, ki je plagiator."

Sam glede nadzora nad njegovim osebnim premoženjem nima težav, je zatrdil, ima pa težave, če to poročilo pripravljajo poslanci SDS-a. Težava je, če te nadzira tisti, ki ga nadziraš ti, je še dodal Klemenčič.

Goran Klemenčič v Studiu City