Goran Klemenčič in Drago Šketa sta se zaradi zadeve Janković tudi osebno sestala. Foto: BoBo
Goran Klemenčič in Drago Šketa sta se zaradi zadeve Janković tudi osebno sestala. Foto: BoBo
Klemenčič: Podlage za očitke tožilki ni

Specializirano državno tožilstvo je ministrstvu poslalo pisno poročilo v zvezi s primerom domnevnega zastaranja v zadevi ljubljanskega župana Jankovića, sledil pa je tudi sestanek s tožilci. "Ministrstvo zaključuje, da v konkretnem primeru do pravnomočne odločitve sodišča ni mogoče govoriti o uničenju, še manj pa o izločitvi dokazov oziroma ustavitvi konkretnega kazenskega pregona zoper konkretnega osumljenca," so zapisali.

Poleg tega so ocenili, da odločitev preiskovalne sodnice v konkretnem primeru odstopa od dosedanje sodne prakse. "Ne odločbe ustavnega sodišča ne druge okoliščine ne dajejo podlage za očitek tožilki, da bi se mogla in morala zavedati, da glede na vse dejanske in pravne okoliščine primera zamuja domnevno prekluzivni zakonski rok. Povedano drugače: osumljeni je na novinarski konferenci 11. julija izjavil, da je zakon za vse enak. Tudi zanj. V tem delu ga mora pravosodno ministrstvo, glede na doslej dostopne podatke, dopolniti oziroma popraviti. Zakon je bil doslej za vse enak, prav z njegovim primerom pa se sodna praksa na prvi stopnji spreminja," so dodali.

Pripravljeni na spremembo zakonodaje
Hkrati so pristavili, da s sodnico ne polemizirajo o njeni odločitvi, zgolj pojasnjujejo posledice, in da bodo, če bo odločitev potrjena na drugi stopnji, spremenili zakonodajo, "saj bi takšna interpretacija zakonskih določb nesporno in nesorazmerno omejila preiskavo in pregon vseh zahtevnih oblik kriminalitete".

So pa izpostavili, da so se s tem primerom znova pokazale pomanjkljivosti predkazenskega postopka, ker v konkretnem primeru "državni tožilki ali vodji specializiranega državnega tožilstva ni mogoče očitati odstopanja od ustaljene in sprejete prakse, ki je pogojena tudi z zunanjimi dejavniki, vključno z odnosom znotraj in med organi odkrivanja in pregona".

Pravosodni minister Goran Klemenčič je zato novemu generalnemu državnemu tožilcu Dragu Šketi in vodji Specializiranega državnega tožilstva Hariju Furlanu naložil sprejemanje ustreznih postopkovnih ukrepov in sredstev, "ki omogočajo tudi hitrejši potek postopka in sprejemanje državnotožilskih odločitev", uresničevanje teh ciljev pa bodo spremljali in odstopanja sankcionirali.

Klemenčič: Podlage za očitke tožilki ni