Na slovenskih cestah se je v letu 2008 zgodilo 22.783 prometnih nesreč, kar je 27 odstotkov manj kot leta 2007. V njih je 214 oseb umrlo. Foto: www.policija.si
Na slovenskih cestah se je v letu 2008 zgodilo 22.783 prometnih nesreč, kar je 27 odstotkov manj kot leta 2007. V njih je 214 oseb umrlo. Foto: www.policija.si
Alkohol
Kljub strožji zakonodaji se alkohol v povezavi s cestnim prometom pojavlja zlasti med mlajšo generacijo, predvsem ob koncih tedna (izstopa sobota) in pri voznikih osebnih vozil.

Ob najpomembnejšem prazniku vinogradnikov in vinarjev, martinovem, je ministrstvo za zdravje skupaj z drugimi ministrstvi in v sodelovanju s policijo, inšpekcijskimi službami in nevladnimi organizacijami začela preventivno akcijo Alkohol ubija - največkrat nedolžne žrtve.

Do 12. novembra bodo zdravstveni inšpektorji izvajali poostren nadzor v gostinskih lokalih, policisti pa bodo še dodatno preverjali psihofizično stanje voznikov. November in december sta zaradi nesreč, povezanih z alkoholom, med najbolj kritičnimi obdobji v letu. V času prednovoletnih praznovanj bo potekal še drugi del akcije Alkohol ubija.

- Po nekaterih ocenah je približno vsaka tretja prometna nesreča posledica vinjenosti.

- Alkohol vsako leto v Evropi povzroči okoli 17. 000 mrtvih v prometnih nesrečah.

- Posebej izpostavljeni tveganju za smrtno prometno nesrečo so mladostniki v starosti od 18 do 24 let.

- Polovica udeležencev, ki vozijo pod vplivom alkohola, so stari od 15 do 34 let, pri tem je velika večina moških.
Ministrstvo za zdravje


Vse več vinjenih povzročiteljev nesreč
V zadnjih letih se število vinjenih voznikov med povzročitelji prometnih nesreč povečuje, pri tem pa so najbolj problematični povratniki (t. i. kronični pivci). Zato nekateri predlagajo spremembo zakonodaje pri povratnikih, ki bi po mnenju strokovnjakov morali na pregled k specialistu medicine dela, prometa in športa že ob prvi ponovitvi vožnje pod vplivom alkohola, in ne šele tretji, kot je to uzakonjeno zdaj.

Priporočila Evropske komisije
Evropska komisija kot primere dobre prakse za zmanjševanje prometnih nesreč, ki nastanejo zaradi uporabe alkohola, predlaga:
- zmanjšanje najvišje dovoljene meje koncentracije alkohola v krvi na 0,5 g/l (za mlade voznike še nižje - 0,2 g/l),
- redna in naključna preverjanja alkoholiziranosti voznikov,
- odvzem vozniškega dovoljenja ob morebitni alkoholiziranosti,
- obsežne kampanje.

Največ prometnih nesreč z alkoholom ob sobotah
Ministrstvo za zdravje ugotavlja, da prometne nesreče pod vplivom alkohola prek tedna naraščajo in dosežejo vrh v soboto. Največ prometnih nesreč z alkoholom se zgodi v naseljih in v njihovi bližini. Po podatkih ministrstva se je alkoholiziranost povzročiteljev povečala zlasti med mlajšo populacijo oz. populacijo srednjih let.