Foto: DZ/Matija Sušnik
Foto: DZ/Matija Sušnik

Odbor DZ-ja za kmetijstvo se je seznanil s predlogom rebalansa, ki ga je vlada pripravila, ker so bile vse rezerve porabljene in se veljavni proračun finančno ne bi izšel. Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko je spomnila na številne krize, ki so se pojavile v letu 2022 in so prav tako zahtevale odziv vlade.

Ministrica je med drugim naštela 15 milijonov evrov za pomoč kmetom in primarnim pridelovalcem za nakup kmetijskega repromateriala, 3,2 milijona evrov za sektor mleka ter 2,2 milijona evrov za pomoč ribičem in kmetom zaradi višjih cen goriva. Dva milijona evrov bo šlo tudi za preventivne veterinarske preglede na vseh kmetijskih gospodarstvih, je dodala.

Jožef Horvat (NSi) je izrazil zadovoljstvo, da se sredstva na področju kmetijstva povečujejo, Vida Čadonič Špelič (NSi) pa je vesela, da se dodaten denar zagotavlja tudi za preventivne preglede na kmetijah. "To je zagotovo prispevek k zagotavljanju varne hrane, saj surovine zanjo prihajajo s kmetij," je dejala. Tudi poslanka Levice Nataša Sukič je pripravo rebalansa pozdravila in pohvalila odzivanje kmetijske ministrice na razmere.

Ministrica je zatrdila, da so v proračunu zagotovljena tudi sredstva za pomoč kmetom zaradi letošnje hude suše. Želi si, da bi bila pomoč izplačana še letos, sicer pa občinske komisije njeno višino na terenu še ugotavljajo. Časa za to imajo do konca septembra, za zdaj pa je po njenih besedah videti, da bo škoda višja od prvih ocen kmetijskosvetovalne službe.

Poslanci bodo o rebalansu razpravljali na ponedeljkovi seji

Poslanci bodo sicer predlog rebalansa potrjevali na seji, ki se začne v ponedeljek. Z njim so prihodki načrtovani v znesku 12,54 milijarde evrov, kar je približno milijardo evrov več kot v veljavnem proračunu, zgornja meja odhodkov pa se zvišuje za okoli 600 milijonov evrov, na 14,60 milijarde evrov.