Kdo varuje predsednika vlade?

Knovs je preverjal Milovićev dostop do varovanih ljudi in podlago za dostop do varnostnih ocen, je prek Twitterja sporočil poslanec NSi-ja Janez Žakelj.

Razplet spora med ministrico in premierjem

Prav ureditev osebnega varovanja predsednika vlade je bila glavni predmet spora med premierjem Robertom Golobom in nekdanjo ministrico za notranje zadeve Tatjano Bobnar, je zatrdil Golob. Po uredbi, ki jo je julija sprejela vlada, so namreč policisti, ki varujejo predsednika vlade, iz policije prešli v Generalni sekretariat vlade, je za TV Slovenija poročala novinarka Tanja Gobec.

Sorodna novica Golob: Nihče iz kroga Gibanja Svoboda ni posredoval za kadrovske menjave v policiji

"Točka, na kateri smo se razšli, je zame banalna," je premier na seji DZ-ja podal dolgo pričakovan odgovor glede skupine za njegovo varovanje. "Začela se je politizacija moje pravice do izbire, kdo bo mene varoval in mojo družino. In na tej točki sva se žal razšla."

In vnovič je potekalo razčiščevanje o vlogi nekdanjega varnostnika, zdaj podjetnika za varnostno svetovanje Miloša Milovića.

"Na novembrskih poslanskih vprašanjih sem vas ujel na laži. Dejali ste, da z Milošem Milovićem nimate nič, da ga nikjer ni in da ni zadolžen za vašo varnost. Grdo ste se nam zlagali, gospod Golob. Na laž vas je postavil direktor policije, ki je dejal, da Milović prisostvuje na vaših sestankih in se predstavlja kot vodja vašega varovanja," je premierju dejal poslanec SDS-a Žan Mahnič.

"Nič se nisem zlagal in nič ne usmerja in nič ne vodi. [...] Toda Miloš Milović mi je podal mnenje, kako naj se organiziram. Tega nisem nikoli skrival. Ampak, ali on vodi varnostno službo? Ne. Iz vseh papirjev je popolnoma jasno, kdo jo vodi. Iz vseh papirjev in še enkrat ponovim, da je on pač meni svetoval kot zasebna oseba, ki sem jo poznal iz preteklega življenja. Nobena pogodba ni bila in nobeno delovno razmerje ni bilo sklenjeno v vladni strukturi," je odgovoril Golob.

Poslanko Nove Slovenije Vido Čadonič Špelič je zanimalo, zakaj je uredbo o novi organiziranosti osebnega varovanja sprejel kljub nasprotovanju policije. "Vi ste pač to stroko spregledali in se odločili drugače. odločili naj bi se, kot vam je svetoval nekdo, ki naj ne bi bil takšen strokovnjak, kot je policija."

Sorodna novica GPU: Skupina za varovanje predsednika vlade za svoje delo ni več odgovorna policiji

Da je uredbo pripravilo notranje ministrstvo, na sestankih, kako jo izvesti, pa – tako premier – da ni sodeloval nihče, ki ni zaposlen v generalnem sekretariatu ali policiji. O razlogih, da se je odločil za drugačen način varovanja, pa je dejal: "Na moji prvi poti v Bruselj, na kateri sta me spremljala dva otroka, eden od njih mladoleten, še preden sem se iz Bruslja vrnil, sem dobil na portalih, ki jih vi verjetno berete vsak dan, sliko svojega mladoletnega otroka. Takrat sem vedel, da nasveti o tem, da naj si organiziram stvari drugače, niso iz trte izviti."

Iz policije, točneje iz Centra za varovanje, so poslali naslednji odziv: da ne morejo privoliti v pavšalne in krivične ocene o delu policistov varnostnikov in da s skupino, ki zdaj varuje premierja, ves čas dobro sodelujejo. Boštjan Lindav pa po odhodu notranje ministrice ostaja vršilec dolžnosti generalnega direktorja Policije.

Na vprašanje voditelja Dnevnika Saša Krajnca, ali je bil Golob v državnem zboru prepričljiv in kakšen bo epilog prvega odstopa v vladi, je novinarka Tanja Gobec dejala: "Vprašanj je še kar nekaj, še posebej zato, ker premier novinarjem ni odgovarjal na to temo, in to vse od začetka spora pred 10 dnevi. Med vprašanji, ki niso v celoti odgovorjena, je vloga nekdanjega varnostnika Miloša Milovića. Kot smo včeraj slišali zdravstvenega ministra, je tudi njemu svetoval glede varnosti, predvsem ob grožnjah, in tudi tam brez pogodbe. Torej vprašanje ostaja, kdo plačuje storitve, ker nič ni zastonj, še posebej v politiki. Sicer pa so bili odzivi na odgovore premierja različni; poslanci koalicije so se v celoti zavili v molk, tudi ministri ob odstopu prve kolegice niso dajali izjav, slika, ko je zapuščala parlament, je bila povsem drugačna kot pred mesecem, ko jo je koalicija ubranila pred SDS-ovo interpelacijo. Pomenljivo pa je bilo slovo Bobnarjeve "odhajam v Tacen," ko pa vemo, da je bila pod prejšnjo vlado tja kazensko prestavljena. V opoziciji poslancev nastop Goloba ni prepričal, na vprašanje SDS-u, ali bodo zahtevali preiskovalno komisijo na temo Milovića, pravijo, da bi zanjo morali zbrati 30 podpisov in da ne računajo na pomoč NSi-ja. Sicer pa spor Bobnar-Golob v javnomnenjskih anketah doslej še ni škodil rejtingu vlade, a povsem brez posledic za nadaljnje delo koalicije, predvsem za medsebojno zaupanje v njej, zagotovo ne bo."

Kako Golobova pojasnila sprejemata koalicija, opozicija