Že polovično ukslajevanje pokojnin je dovolj, meni Karl Erjavec. Foto: BoBo
Že polovično ukslajevanje pokojnin je dovolj, meni Karl Erjavec. Foto: BoBo

Še pred kolegijem so se z Erjavcem sešli minister za finance Franc Križanič, minister za delo Ivan Svetlik in ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs, a tudi ta sestanek ni prinesel napredka, saj so, kot je pojasnil Erjavec, ministri vztrajali pri zamrznitvi, niso pa ponudili novih argumentov. Kot meni predsednik DeSUS-a, so upokojenci "ujetniki javnega sektorja".

DeSUS po besedah Erjavca v nobenem primeru ne bo podprl zamrznitve pokojnin, saj upokojenci prispevajo k stabilizaciji javnih financ že s tem, da se pokojnine usklajujejo le polovično.

"Če ne bo prišlo do dogovora, bodo naši poslanci glasovali proti pokojninski reformi in tudi proti proračunu za leti 2011 in 2012," je še napovedal Erjavec.

Pahor: Ugodnejše alternative ni
A predsednik vlade Borut Pahor je znova dejal, da alternativnega scenarija, ki bi bil ugodnejši za upokojence, ni. Proračun je po njegovih besedah pač sestavni del fiskalne discipline, ki med drugim zahteva enakomerno razdelitev bremen med različnimi generacijami, vključno z upokojenci.

"Če ne bo sprejet ta proračun, če bo morda kdo drug sestavljal ta proračun, mora gospod Erjavec povedati upokojencem, kako bo dosegel tisto, kar bo čez pol leta dvakrat težje doseči," je dodal.