V DeSUS-u pravijo, da bodo vztrajali pri dvigu pokojnin, za vse upokojence pa bodo zahtevali tudi regres v prihodnjem letu. Foto: BoBo
V DeSUS-u pravijo, da bodo vztrajali pri dvigu pokojnin, za vse upokojence pa bodo zahtevali tudi regres v prihodnjem letu. Foto: BoBo

Koalicija je začela razpravo o predlogu Zpiza, vendar se je zataknilo pri zahtevi DeSUS-a za letošnjo uskladitev pokojnin. SMC opozarja, da še vedno nismo javnofinančno tako stabilni, da bi lahko tvegali.

Koalicijske partnerje razdvaja tudi znesek, ki naj bi ga letos terjala uskladitev pokojnin.

Čas za tvegane poteze ni primeren
Vodja poslanske skupine SMC-ja Simona Kustec Lipicer je po koalicijskem vrhu povedala, da naj bi vlada obravnavo nadaljevala konec tedna. Pojasnila je, da so soglašali s tem, da je treba ponovno pregledati, katere strukturne reforme bodo morali izpeljati, da ostanejo v predpisanih fiskalnih okvirih. Med temeljnimi je poleg zdravstvene reforme tudi pokojninska.

Kustec Lipicerjeva pravi, da SMC podpira zdrave javne finance: "Kakršno koli nepredvideno zvišanje javnofinančnih odhodkov bi pomenilo zelo zelo velik problem za javnofinančno stabilnost v tem trenutku." Dodala je, da "ni primeren trenutek, da bi tvegali s takšnimi potezami," kot je podpora DeSUS-ovi zahtevi.

Koalicija se je dogovorila, da bo prvak DeSUS-a Karl Erjavec to vsebino odprl na prihodnjih sejah vlade, ko bo predlog Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) tudi uradno na mizi.

DeSUS bo pri zahtevi vztrajal
Glede na to, da je svet Zpiza predlagal dvig pokojnin za 0,4 odstotka, bo DeSUS pri tem tudi vztrajal, je ponovil vodja poslanske skupine Franc Jurša. DeSUS po njegovih besedah tudi ne bo privolil v to, da bi uskladitev izvedli v prihodnjem letu. Pudaril je, da bi uskladitev pokojnin letos terjala okoli 12 milijonov, in ne 20 milijonov, kot je bilo sprva predvideno.

"Ko je treba pomagati slovenskim bankam ali drugim, se pogovarjamo o stotih milijonih in milijardah, vse je sprejemljivo. V SD-ju pričakujemo, da bo sprejemljivo tudi takrat, ko je treba pomagati slovenskim upokojencem," je bil jasen predsednik SD-ja Dejan Židan.

Denarja, ki bi ga namenili za dvig pokojnin, je po njegovem mnenju zelo malo v primerjavi z vsemi drugimi izdatki države.