Proračun povišanja pokojnin v tem trenutku ne prenese, je dejal finančni minister Dušan Mramor. Foto: MMC RTV SLO
Proračun povišanja pokojnin v tem trenutku ne prenese, je dejal finančni minister Dušan Mramor. Foto: MMC RTV SLO
Franc Jurša
Franc Jurša je zagotovil, da se v DeSUS-u zavedajo finančnega položaja države, zato so tudi privolili v kompromis. Torej, da bodo to vprašanje reševali "odgovorno, skupaj s koalicijski partnerji". Foto: BoBo

SMC je na odboru za finance zavrnil dopolnilo DeSUS-a, ki ga je podprl tudi SD, s katerim bi v letu 2015 omogočili usklajevanje (in s tem zvišanje) pokojnin, zavrnili. A "politika je modrost, ki jo je treba obvladovati", je dejal Franc Jurša (DeSUS), ki je sicer priznal, da v stranki zavrnitve dopolnila sicer niso veseli. So pa jasno povedali, da je vprašanje usklajevanja pokojnin, demografskega sklada in regresa za upokojence za stranko "vitalnega pomena".

Jurša je dodal, da so koalicijski partnerji to razumeli. Če bo gospodarska rast za leto 2014 po uradnih podatkih več kot 2,5-odstotna, se bodo pogovarjali o tem, kako urediti usklajevanje pokojnin. V DeSUS-u se zavedajo finančnega položaja države, zato so privolili v kompromis, je pojasnil Jurša.

Mramor: Zvišanje pokojnin ni mogoče
Finančni minister Dušan Mramor je na seji omenjenega odbora vsakršno višanje pokojnin zavrnil, saj "za tak udar na proračun v zadnjem trenutku ni prostora". Na to se je odzval predsednik DeSUS-a Karl Erjavec: "Mi pa pravimo, da bi bilo neusklajevanje pokojnin ob več kot 2,5-odstotni gospodarski rasti udar v koalicijski sporazum." Erjavec je še napovedal, da njegova stranka ne bo podprla rebalansa proračuna za letos, če bo finančni minister Mramor vztrajal pri svojih stališčih.

S predsednikom vlade Mirom Cerarjem so se dogovorili, da počakajo na uraden podatek o gospodarski rasti, ki bo po prepričanju Erjavca več kot 2,5-odstotna. Tedaj se bo koalicija sešla in dogovorila glede načina usklajevanja pokojnin.

DeSUS sicer predlaga, da sredstva v ta namen predvidijo v proračunu za leto 2016 in se določilo uresniči v januarju prihodnje leto. V stranki razumejo, da se zaradi javnofinančnih ciljev usklajevanje ne more opraviti letos.

Na četrtkovi seji DZ-ja, na kateri bodo potrjevali rebalans, pa Erjavec pričakuje, da bo Cerar usklajevanje pokojnin v primeru omenjene gospodarske rasti tudi javno napovedal.

Han (SD): Pomanjkanje socialnega čuta strank
Matjaž Han
(SD) je o zavrnitvi dopolnil znotraj koalicijskih partneric dejal, da je v sestavi parlamenta tokrat "bistveno več strank, ki nimajo toliko socialnega čuta kot SD in DeSUS".

Odbor je na seji v torek zavrnil tudi dopolnili ZaAB-a in SDS-a glede povečanja sredstev za učno pomoč v osnovnih šolah za štiri milijone evrov.