Koalicijske stranke naj bi v parlamentu zbrale 47 podpisov za razrešitev predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča. Foto: BoBo
Koalicijske stranke naj bi v parlamentu zbrale 47 podpisov za razrešitev predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča. Foto: BoBo

Neuradno informacijo je prvi objavil Planet TV, potrdili pa so jo tudi viri Televizije Slovenija in poslanci stranke SMC. V sredo naj bi se vodje koalicijskih poslanskih skupin sestali z aktualnim predsednikom državnega zbora zato, da bi ga prepričali, naj odstopi sam. Če tega ne bo storil, pa bodo v naslednjih dneh vložili predlog za njegovo razrešitev. Na zadnja medijska poročanja se je za Slovensko tiskovno agencijo že odzval tudi Zorčič sam in povedal, da o podpisih za svojo razrešitev še ni obveščen. Vprašanja o morebitnem odstopu pa ne komentira.

V Odmevih je gostovala Bojana Muršič iz Socialnih demokratov, ki je o tem dejala: "To je pomenljivo. Takšno sporočilo, da so napovedali 47 podpisov za razrešitev Zorčiča takoj potem, ko so trikrat povozili poslovnik, je nesprejemljivo. Videli bomo, ali imajo večino, ko bo tajno glasovanje, kajti vse te telovadbe gor in dol, ki so bile do zdaj, so pokazale, da tudi te večine, o kateri so že sanjali, ni bilo."

Foto: Twitter/Marjan Šarec
Foto: Twitter/Marjan Šarec

Zorčičev naslednik naj bi bil Jožef Horvat

Kandidat za novega predsednika naj bi bil vodja poslancev NSi-ja Jožef Horvat, ki so ga omenjali že ob prvem poskusu Zorčičeve razrešitve.

Ta je koaliciji spodletel konec marca, saj je na glasovanju v državnem zboru za predlog SDS-a, NSi-ja in SMC-ja glasovalo 45 poslancev, za razrešitev pa bi jih potrebovali 46. Sicer je bilo oddanih 47 glasovnic, dve sta bili neveljavni.

Sorodna novica Zorčič ostaja: "DZ je vladi pokazal, da ji je mesto na Gregorčičevi, ne na Šubičevi"

Vodja poslanske skupine SDS-a Danijel Krivec je po neuspešnem poskusu Zorčičeve razrešitve pomenljivo dejal: "To ne pomeni, da ne bomo poskusili še enkrat."

Kot je tedaj zatrdil za Televizijo Slovenija, so imeli ob prvem glasovanju o razrešitvi 46 glasov zagotovljenih: "Na žalost se je zgodila obstrukcija opozicije v celoti in s tem verjetno tudi umik tistih poslancev, ki bi dali glas. Na žalost verjetno tudi manjšinca nista glasovala za razrešitev in ostali smo pri 45 glasovih, tako da ta prvi poskus ni uspel."

Dejal je še, da v normalni demokraciji opozicija ne vodi državnega zbora, tega ni nikjer v Evropi in tega pravila smo se držali tudi pri nas. "Običajno je predsednik DZ-ja, ki ni imel več podpore v koaliciji, odstopil pred glasovanjem o razrešitvi. Tokrat se to ni zgodilo, kar je prvič v zgodovini našega parlamentarizma," je pojasnil in napovedal, da bo treba za normalno delovanje državnega zbora in koalicije poskusiti znova.