Z novelo visokošolskega zakona se odpira visokošolski prostor mednarodnemu sodelovanju z možnostjo poučevanja tudi v tujih jezikih. Foto: BoBo
Z novelo visokošolskega zakona se odpira visokošolski prostor mednarodnemu sodelovanju z možnostjo poučevanja tudi v tujih jezikih. Foto: BoBo

Predlog novele zakona o visokem šolstvu je poslancem predstavila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič, ki je povedala, da novela uvaja najpomembnejše spremembe, ki so potrebne zaradi večje odzivnosti, razvoja kakovosti, demokratičnosti, mednarodne odprtosti in tudi boljšega povezovanja visokošolskega prostora z okoljem in gospodarstvom.

"Če Slovenija želi postati družba znanja, kar je ena ključnih prioritet te vlade in ministrstva v tem mandatu, potem potrebujemo tudi spremembe normativnega okvira," je poudarila ministrica.

Novela je tudi prvi korak k uresničevanju zavez iz resolucije o nacionalnem programu visokega šolstva 2011-2020. Poleg vzpostavitve predvidljivega in stabilnega sistema financiranja visokega šolstva novela prinaša odprtost sistema v mednarodno okolje, povečuje fleksibilnost študijskih programov in zagotavlja večjo avtonomijo visokošolskih zavodov, je dejala.

Z novelo se po besedah ministrice odpira visokošolski prostor mednarodnemu sodelovanju z možnostjo poučevanja tudi v tujih jezikih. Slovenski jezik pa ostaja ključni jezik izobraževanja v visokošolskem področju. "Dodajamo in zgolj opredeljujemo izjeme, pod katerimi je mogoče izvajati študijske programe tudi v tujih jezikih, vendar ob izpolnjevanju ustreznih pogojev. Tako tudi prvič urejamo rabo tujih jezikov v visokošolskih programih," je pojasnila.

Koalicija podpira novelo
V SMC-ju po besedah poslanca Saše Tabakovića ocenjujejo, da je novela primerna za nadaljnjo obravnavo, zato jo bodo podrli. Prav tako SD in DeSUS, čeprav je predlog novele po mnenju poslanca SD-ja Janka Vebra koalicijsko neusklajen.

Nasprotovanje opozicije
Poslanec Miha Kordiš je v imenu ZL-ja pojasnil, zakaj ne bodo podprli zakona, in kot razlog navedel, da skozi internacionalizacijo izraža interese "akademskih elit". Tudi v NSi-ju in poslanski skupini nepovezanih poslancev (NP) zakona ne bodo podprli.

Po mnenju Ljudmile Novak (NSi) zakon uvaja pravno podlago za degradacijo slovenščine, po mnenju Mirjam Bon Klanjšček (NP) pa pozablja na slovenske študente, ki imajo pravico poslušati predavanja v maternem jeziku.

V SDS-u novelo sprejemajo z mešanimi občutki. Poslanec SDS-a Tomaž Lisec je opozoril, da je veliko odprtih vprašanj in dilem in opozoril, da "slovenski jezik ni na trgu".

Druga obravnava avtorske zakonodaje
DZ je drugič obravnaval predlog zakona o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic. Z dopolnili koalicijskih SMC-ja in DeSUS-a je spremenil člen, ki govori o skladih, s katerimi bodo kolektivne organizacije spodbujale ustvarjalnost. Dopolnila opozicijskega SDS-a so zavrnili. Dokončno se bo DZ o predlogu izrekel na naslednji seji.