Miran Potrč:
Miran Potrč: "Preveč je referendumov." Foto: MMC RTV SLO
Zmago Jelinčič
Jelinčič: "Demokracija je v Sloveniji že tako na psu, zdaj pa hoče koalicija ukiniti še referendum." Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Referendum o referendumih

V koaliciji so se za razpis posvetovalnega referenduma odločili zaradi večanja števila referendumov in referendumskih vprašanj, o katerih ljudje težko odločijo.

"Zavedamo se, da je za spremembo ustave potrebna dvotretjinska večina DZ-ja. Prav zato smo se odločili, da razpišemo posvetovalni referendum o tej temi, da ljudje odločijo, ali naj se ustava spremeni ali ne," je povedal Miran Potrč (SD), ki pričakuje, da bodo tudi opozicijski politiki dali kakšen glas, da bo dosežena zadostna večina v parlamentu.

Vsebinske spremembe
Po predlogu koalicije ne bi mogli razpisati referenduma o zakonih, ki se sprejemajo zaradi varnosti ali obrambe države ali zaradi odprave posledic naravnih nesreč, prav tako o zakonih, od katerih je neposredno odvisno izvrševanje sprejetega proračuna, ratificiranih mednarodnih pogodbah ali o človekovih pravicah.

Po novi ureditvi bi lahko referendum predlagalo najmanj 36 poslancev in ne več 30 kot zdaj, absolutna večina državnih svetnikov in štirideset tisoč državljanov.

Za veljavnost odločitve na referendumu pa bi po novem morala biti volilna udeležba najmanj štiridesetodstotna.

"Naslednje spremembe urejajo to, da se ne bi ponovili referendumi, kot so tisti o odpiralnih časih trgovin in podobni," je dejala Cveta Zalokar Oražem (Zares), ki je prepričana, da so take spremembe lahko sprejemljive za vse.

V LDS-u po besedah Boruta Sajovica menijo, da volivci z majhno udeležbo sporočajo, da je politika tista, ki bi morala odločati o zakonih. "Od nas se pričakuje, da se bomo kot odgovorna politika znali sami odločiti in prevzeti odgovornost na svoja pleča in ne prelagati odgovornosti neposredno na ljudi. Referendumi, kjer se udeležba giblje okoli trideset odstotkov, nimajo nobene teže," je dodal Sajovic.

Kakšno bo referendumsko vprašanje in kdaj?
Referendum bo zagotovo priključen kateremu izmed teh, ki so že razpisani, saj v koaliciji ne želijo višati stroškov, kakšno pa bo referendumsko vprašanje, pa v koaliciji še niso vedeli povedati, saj si želijo, da bo vprašanje čim enostavnejše in jasnejše.

Opozicija o koalicijski pobudi
Predsednik SLS-a Radovan Žerjav meni, da se je treba do referenduma kot osnovne demokratične oblike odločanja vesti odgovorno kot tudi do spremembe ustave. Bodo pa v SLS-u spoštovali voljo ljudstva, če se bodo na referendumu odločili za spremembo ustave.

"Gospoda iz koalicije bi najraje prepovedala referendume in nas vrnila v leto 1945," je za MMC povedal Zmago Jelinčič (SNS), ki je prepričan, da koaliciji ne bo uspelo dobiti dvotretjinske večine, ki je potrebna za spremembo ustave.

V SDS-u se bodo do te referendumske pobude opredelili v prihodnjih dneh.

Referendum o referendumih