Foto: SOJ RTV SLO/arhiv RTV SLO
Foto: SOJ RTV SLO/arhiv RTV SLO
Sorodna novica Ustavno sodišče začasno zadržalo izvajanje dela zakona o RTV Slovenija

Stranke Gibanje Svoboda, Socialni demokrati in Levica so v pisnem odzivu na razmere na Radioteleviziji Slovenija (RTV SLO) in prvem odzivu po odločitvi o zadržanju dela novele zakona o RTV SLO zapisale, da je v javnem interesu, da se na RTV SLO zagotovi neodvisno in profesionalno delo na področju obveščanja javnosti. Zato podpirajo čim hitrejše oblikovanje novega sveta RTV SLO.

Z objavo članov novega sveta RTV SLO v uradnem listu je bil nov organ konstituiran v skladu s 17. in 18. členom novele zakona, ki ju ustavno sodišče ni zadržalo. S tem pa je mandat staremu programskemu in nadzornemu svetu dokončno prenehal, opozarjajo. Če novi svet ne bo začel delovati, bo javni zavod ostal brez operativnega organa upravljanja in nadzora, so poudarili.

Pričakujejo tudi, da bo ustavno sodišče v najkrajšem mogočem času sprejelo vsebinsko odločitev o ustavnosti zakona, s čimer bodo odpravljene nejasnosti glede vodenja in nadzora, ki jih je prinesla odločba o začasnem zadržanju.

Sorodna novica Vrečko: Vsak dan intenzivno iščemo rešitev, kako urediti največji medijski servis v državi

V koaliciji so ob tem zapisali še, da "javni interes ne more biti zaščita posameznih funkcionarjev, kot je zapisal nekdanji ustavni sodnik, temveč nepristransko in strokovno delo novinarjev RTV SLO".

"Ti so že več kot leto dni ujetniki stranke SDS, ki je stari zakon zlorabila za to, da si je zagotovila obvladovanje vodilnih mest na RTV SLO, v nadaljevanju pa je z zaposlovanjem kadrov, ki so povezani s SDS-om, povsem izničila dolgoletna prizadevanja RTV SLO za doseganje visokih standardov poročanja. Takšna RTV SLO, ki jo gledamo danes, ni v javnem interesu," so bili ostri.

Kljub pričakovanjem javnosti, da vladna koalicija uredi razmere na RTV SLO, in kljub temu, da je bila novela zakona, s katero "se je politiko umaknilo iz RTV Slovenija, z visoko podporo državljank in državljanov potrjena na referendumu, se zaradi različnih manevrov, ki se jih poslužujejo kadri SDS-a na RTV SLO, razgradnja javnega servisa nadaljuje", so ob tem ugotavljali.

Kaj je odločilo ustavno sodišče

Zakona še vedno ni mogoče uveljaviti, ker so nekatere njegove določbe začasno zadržane. Zato tudi ni mogoče uveljaviti sprememb pri vodenju in upravljanju javnega zavoda na način, da bi odgovorne za nastalo stanje nadomestila strokovno usposobljena in od politike neodvisna uprava, so dodali.

Ustavno sodišče se je sicer v ponedeljek odločilo zadržati izvajanje prvega, drugega, četrtega in petega odstavka 23. člena novele zakona o RTV SLO, ki med drugim določajo postopek sklica prve seje novega sveta RTV SLO. V celoti pa je zadržalo 24. in 25. člen novele, ki med drugim določata, da svet v šestih mesecih po konstituiranju sprejme nov statut, da v 15 dneh po konstituiranju objavi javni razpis za predsednika in člane uprave ter način glasovanja predsednika in vsakega člana uprave.