Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ustavno sodišče ima znova na mizi pobudo za oceno ustavnosti novele zakona o Radioteleviziji Slovenija s predlogom za začasno zadržanje. Ustavni sodniki so imeli predlog za zadržanje novele na mizi že večkrat, vmes je bil iz odločanja izločen sodnik poročevalec Rok Čeferin.

Sorodna novica Vložena pobuda za oceno ustavnosti zakona o RTV Slovenija. Ministrica: To je zavlačevanje.

Kot je znano, je pobudo za oceno ustavnosti zakona o RTV Slovenija, ki so ga volivci novembra potrdili na referendumu, vložila skupina s prvopodpisanim predsednikom programskega sveta Petrom Gregorčičem, med podpisniki pa sta tudi vršilec dolžnosti generalnega direktorja RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough in vršilec dolžnosti direktorja Televizije Uroš Urbanija.

Vlagatelji pobude izpodbijajo določbe, po katerih so z začetkom uveljavitve omenjene novele decembra lani prenehali mandati članov programskega in nadzornega sveta, generalnega direktorja in direktorjev Televizije in Radia. To se je po njihovem opozorilu zgodilo brez ugotavljanja pogojev, ki so sicer predpisani za prekinitev teh mandatov.

Sorodna novica RTV prvič po letu 2015 posloval pozitivno. Zaposleni: Javni medij izgublja verodostojnost.

Programski in nadzorni svet v skladu z novelo nadaljujeta delo do imenovanja 17-članskega sveta zavoda v skladu z novelo, generalni direktor kot vršilec dolžnosti do imenovanja uprave v skladu z novelo, oba direktorja pa prav tako kot vršilca dolžnosti do imenovanja novih direktorjev Radia in Televizije.

Po mnenju pobudnikov se s tem kršita tako ustaljena praksa ustavnega sodišča kot sodna praksa sodišča EU-ja in Evropskega sodišča za človekove pravice. Kot ocenjujejo, bodo zaradi izvajanja novele in prekinitve mandatov nastale nepopravljive posledice, zato so predlagali absolutno prednostno obravnavo in začasno zadržanje novele.

Kaj bo, če bo?

Z ustavnega sodišča so za TV Slovenija sporočili, da odločitve danes (četrtek) skoraj zagotovo ni pričakovati. Zvečer pa je medij Delo poročal, da naj bi se tehtnica premaknila v prid zadržanja zakona, in sicer v razmerju pet proti tri.

Kaj se bo zgodilo v primeru zadržanja izvajanja novele zakona o RTV SLO? Konstituiranje novega sveta RTV-ja že poteka, volitve članov sveta bodo čez en teden. Svet mora biti ustanovljen do 26. februarja, je poročala TV Slovenija. Lahko bi rekli, da ima ustavno sodišče še en teden časa za odločitev. Po tem, ko bo svet vzpostavljen, je namreč morebitno zadržanje zakona brez učinka. Če so ustavni sodniki zakon zdaj, v petek, res začasno zadržali, pa bodo postopki za konstituiranje novega 17-članskega Sveta RTV-ja ustavljeni.

Vlada sicer ustavnemu sodišču predlaga javno obravnavo ter zaslišanje prič in izvedencev, ki bi opisale razmere na RTV-ju. Javno obravnavo predlagajo tudi pobudniki ustavne presoje. Do odločitve ustavnega sodišča so vse bolj ali manj ugibanja.