Proti spremembi zakona je glasovalo šest poslancev in hkrati županov iz SD-ja, eden iz Zaresa in dva iz DeSUS-a. Foto: DZ
Proti spremembi zakona je glasovalo šest poslancev in hkrati županov iz SD-ja, eden iz Zaresa in dva iz DeSUS-a. Foto: DZ

Kar devet koalicijskih poslancev, ki so hkrati tudi župani, je namreč glasovalo proti spremembam zakona o poslancih, po katerih z naslednjimi državnozborskimi volitvami poslanci ne bi mogli biti več župani ali na kateri koli funkciji v lokalni samoupravi. Predlog sprememb zakona je spisala skupina poslancev s prvopodpisano Cveto Zalokar Oražem (Zares), potrdila pa ga je tudi vlada.

Proti spremembi zakona so v SD-ju glasovali naslednji poslanci in hkrati župani: Alan Bukovnik (Radlje ob Dravi), Renata Brunskole (Metlika), Tomaž Han (Radeče), Anton Kampuš (Gornja Radgona), Tomaž Tom Mencinger (Jesenice) in Janko Veber (Kočevje). V Zaresu je bil proti Lojze Posedel (Žalec), v DeSUS-u pa Matjaž Zanoškar (Slovenj Gradec) in Franc Jurša (Ljutomer). V LDS-u sta oba poslanca župana, Borut Sajovic (Tržič) in Miran Jerič (Hratsnik), glasovala za spremembo zakona, kažejo podatki o glasovanju v DZ-ju, za katere je zaprosil MMC.

V SLS-u in SDS-u so proti spremembi zakona glasovali vsi poslanci, ki so hkrati župani, poslanec SNS-a Bogdan Barovič (Trbovlje) pa je glasoval za spremembo. Poleg njega so tako še Mirko Brulc (SD/Nova Gorica), Damijan Perne (Zares/Kranj) in Vili Rezman (DeSUS/Ruše).

Skupaj je za nezdružljivost poslanske in županske funkcije glasovalo 34 poslancev, proti pa jih je bilo 46. Če bi drugače glasovalo sedem poslancev, ki so hkrati tudi župani, bi spremembo sprejeli.