Foto:
Foto:
Prvopodpisani pod predlog opozicije je Miran Potrč.
K omejitvi imuntete je prvi pozval Franci Kek.

V obrazložitvi predloga je zapisano, da je sedanja ureditev najslabša možna, saj ne zagotavlja svobode besede, očitno pa omogoča izogibanje odgovornosti za kazniva dejanja, kar je povsem nedopustno in znižuje ugled parlamenta.

V proceduri zdaj dva predloga
V proceduri sta tako že dva predloga o poslanski imuniteti. Že prej je skupina poslancev LDS-a in ZLSD-ja predlagala omejitev imunitete na varovanje poslanca pred kazensko ali odškodninsko odgovornostjo za besede, ki jih je izrekel v DZ-ju. Predlog je bil oblikovan na pobudo Francija Keka (AS), potem ko je državni svet podelil imuniteto svetniku Branku Kodriču in Adolfu Zupanu, čeprav njuna domnevna dejanja niso imela nobene zveze z njunim delom v državnem svetu. Seja ustavne komisije, na kateri naj bi govorili o obeh predlogih, je sklicana za 16. februar.

Prvi predlog naletel na kritike
Prejšnji predlog koalicijskih strank iz 11. januarja je v javnosti povzročil precej negativne odzive. Opozicijske stranke so menile, da koalicijski predlog dejansko predstavlja širitev imunitete. Na podlagi predloga se proti poslancem v času mandata ne bi smel voditi kazenski ali drug uradni postopek, ki bi lahko oviral njihovo opravljanje funkcije, poslancev pa zaradi mnenj, izrečenih pri opravljanju funkcije, ne bi bilo mogoče klicati na pravno odgovornost.