Foto:
Foto:
SDS in ZLSD na različnih polih glede poslanske imunitete.

Po besedah predsednika LDS-a Antona Ropa gre za praktično tri enake predloge, ki jih je ustavna komisija v prejšnjem sklicu že obravnavala.

V LDS-u predlagajo, naj ustanovitev pokrajin omogoči zakon, ki bi bil sprejet z dvotretjinsko večino. Predlagajo tudi poenostavljen postopek imenovanja vlade, ko državni zbor ne bi več glasoval o imenovanju ministrov, ampak bi na predlog predsednika republike izvolil samo predsednika vlade. Na področju referenduma pa bi bil temelj naknadni zakonodajni referendum, dopuščala bi se tudi ljudska iniciativa.

Rop: Realne možnosti za potrditev sprememb
V največji opozicijski stranki so se o svojih predlogih pogovarjali zgolj z ZLSD-jem, zdaj pa so jih poslali tudi drugim parlamentarnim strankam in jim ponujajo mesec dni časa za pogovore in usklajevanje. Rop je sicer prepričan, da v novem parlamentarnem sklicu obstaja realna možnost za uskladitev na področju ustavnih sprememb, o katerih v preteklem mandatu niso prišli do ustreznega soglasja.

Večja ali manjša zaščita poslancev?
V postopek pa sta že vložena dva predloga glede poslanske imunitete. Vložila sta ga vladni SDS in opozicijski ZLSD. Združena lista predlaga zaščito poslanca za delo in glas na sejah in tudi delovnih telesih državnega zbora, v SDS-u pa popolno imuniteto za vse kar sodi k poslanski vlogi, s tem da bi zoper poslanca lahko vodili kazenski pregon, le da ta ne bi oviral dela parlamenta.

ZLSD je na novinarski konferenci predlog SDS-a sicer že opisal kot nejasen in zapleten, poleg tega pa naj bi bil tudi popolnoma drugačen od koalicijskih obljub.