Ministrstvo želi z reorganizacijo administrativno razbremeniti in poenotiti ukrepe centrov za socialno delo. Foto: BoBo
Ministrstvo želi z reorganizacijo administrativno razbremeniti in poenotiti ukrepe centrov za socialno delo. Foto: BoBo

Ministrica Kopač Mrakova je po pogajanjih pojasnila, da predlog reorganizacije ostaja enak. Predvidenih je 16 območnih centrov za socialno delo, ki bi nase prevzeli administrativne naloge, obstoječih 62 centrov pa bodo organizacijske enote, ki ne bodo več pravni subjekti, a bodo ohranili strokovne naloge.

Koalicijska pogajanja glede reorganizacije so bila dalj časa na mrtvi točki. V SMC-ju namreč menijo, da je reorganizacija CSD-jev sicer potrebna, a le s ciljem krepitve kakovosti strokovnega dela. Zato v SMC-ju pričakujejo, da bodo vsebinske rešitve, ki se nanašajo na kakovost strokovnega dela, urejene v zakonu, organizacijska shema pa naj bi bila urejena z uredbo. V SMC-ju obenem pričakujejo tudi varovalke v zakonu, da se ne bi nižala kakovost strokovnega dela, je povedala vodja poslanske skupine SMC-ja Simona Kustec Lipicer.

DeSUS skrbi dostopnost do CSD-jev
Vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša je v izjavi poudaril, da mora k uredbi, ki bi opredelila organizacijsko shemo centrov za socialno delo, dati soglasje DZ. Jurša je že v preteklosti večkrat opozoril na bojazen, da bi sčasoma lahko prihajalo do ukinitve posameznih centrov za socialno delo. V DeSUS-u bi bili najbolj zadovoljni, da bi vsi centri ostali samostojni pravni subjekti, je dejal Jurša, a razume željo ministrstva po lažji povezavi s CSD-ji.

Jurša je ocenil, da so partnerji z današnjim usklajevanjem prišli relativno daleč. Tudi po besedah Kustec Lipicerjeve so ministrico danes ponovno pozvali, naj čim bolj argumentira svoje odločitve in predloge, predvsem z vidika vprašanja, ali bodo ljudje dobili še boljše storitve čim bliže svojega kraja.

Predlog na vladi že prihodnji teden?
Ministrica je pojasnila, da so se dogovorili za številne varovalke, ki bi preprečile izvzemanje centrov za socialno delo iz lokalnega okolja. Po njenih besedah so tudi upoštevali to, da tam, kjer je lokalna problematika najbolj občutljiva, zagotovijo dodatne zaposlitve. "Poskušamo najti kompromis pri tem, da nihče ne čuti, da bi karkoli izgubljal," je dejala Kopač Mrakova in zagotovila, da centri za socialno delo ostajajo v lokalnem okolju. Tako bodo centralizirali le skupne službe, s katerimi bodo administrativne naloge ločili od strokovnih, s čimer krepijo centre za socialno delo na terenu.

Kopač Mrakova je ocenila, da bodo v prihodnjem tednu proces usklajevanja lahko končali in bi zakon lahko šel na vlado. Če vsi pohitijo, bi se to lahko po njenem mnenju zgodilo že prihodnji teden.

Ministrstvo za javno upravo z zadržki
Še pred vrhom koalicije pa je ministrstvo za delo glede predloga že prejelo mnenje ministrstva za javno upravo. Njegova vsebina še ni znana, je pa minister za javno upravo Boris Koprivnikar že pojasnil, da imajo zadržke do predloga, da bi poleg zdaj obstoječih 62 centrov za socialno delo ustanovili še 16 novih območnih enot.

Po njegovih besedah na ministrstvu za javno upravo namreč menijo, da bi združevanje podpornih nalog lahko uredili bolj racionalno, in sicer tako da ne bi ustanavljali novih organizacij, ampak bi nekaterim obstoječim dali dodatne, nekaterim pa bolj strokovne naloge.