PS je predstavil osnutek nove koalicijske pogodbe, ki ga predstavniki koalicije še ne komentirajo. Foto: BoBo
PS je predstavil osnutek nove koalicijske pogodbe, ki ga predstavniki koalicije še ne komentirajo. Foto: BoBo
Karl Erjavec
Erjavca moti v pogodbi predvidena uvedba internetnega glasovanja na parlamentarnih volitvah. Foto: BoBo

Podpredsednik SD-ja Dejan Židan je pred sejo vlade razložil, da osnutka koalicijske pogodbe še ni videl. SD pa je po njegovih besedah zelo resno pripravil svoje predloge. Pri tem kot zgled izpostavlja koalicijsko pogodbo v Nemčiji.

Predsednik DL-ja Gregor Virant je osnutek koalicijske pogodbe že videl, vendar so se dogovorili, da ga javno ne komentirajo. Vsekakor pa je tudi njemu všeč nemška koalicijska pogodba, ki je po njegovih besedah obsežna. Slovenska vlada naj bi pripravila bolj jedrnat dokument.

Osnutek dopolnjene koalicijske pogodbe je vseeno komentiral prvak DeSUS-a Karl Erjavec, ki je dejal, da osnutek ni povsem skladen s pričakovanji DeSUS-a. Pri vprašanju pokojnin osnutek namreč predvideva, da se vlada ne bi dotaknila tistih pokojnin, ki imajo podlago v plačanih prispevkih.

DeSUS vztraja pri stališču, da vlada ne sme poseči v nobene pokojnine. Med pokojninami, ki ne izhajajo iz vplačanih prispevkov, so namreč prav najnižje pokojnine - Erjavec je izpostavil pokojnine invalidov.

V osnutku pogodbe po Erjavčevih besedah ni ničesar o regresu za upokojence, zato pričakuje, da se bo koalicija o tem še pogovorila. Moti ga tudi v pogodbi predvidena uvedba internetnega glasovanja na parlamentarnih volitvah.

Vlada bi združevala resorje
Ob novi koalicijski pogodbi se pojavljajo namigi o združevanju nekaterih resornih področij, vendar bo po mnenju Erjavca te spremembe težko doseči. To bo tudi stvar dogovarjanja, a po njegovih besedah vprašanje ne bo smelo vplivati na delitev resorjev znotraj koalicije. Obstoječa kombinacija resorjev je po mnenju Erjavca sicer nekoliko ponesrečena, izpostavlja predvsem združeno okolje in kmetijstvo.

Po njegovem mnenju bi bilo logičneje združiti infrastrukturno področje in področje okolja, v gospodarski resor pa bi bolj spadala energetika. Potrdil je tudi, da razmišljajo o uvedbi ministrstva za razvoj.

V javnosti so se sicer že pojavila ugibanja o tem, da bi področje energetike prenesli z infrastrukturnega ministrstva na ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Precej odprtih vprašanj
Koalicijske stranke SD, DL in DeSUS so po poročanju Radia Slovenija še pred začetkom usklajevanj napovedale, v kaj ne nameravajo več privoliti. V SD-ju denimo nasprotujejo posegom v minimalno plačo, v Državljanski listi so proti novim davkom, v DeSUS-u proti posegom v prejemke upokojencev.

V ospredju koalicijskih usklajevanj o novi koalicijski pogodbi bo zagotovo tudi iskanje odgovora na vprašanje, kam zapeljati projekt brez dna Teš 6. Tudi dogovor o tem, ali razkriti odgovorne za skoraj 5-milijardno bančno luknjo, koalicijo še čaka, čeprav je bilo ministra Gregorja Viranta razumeti, kot da gre za gotovo dejstvo.

"Razkrili bi se podatki o tistih kreditih, ki so zvrtali to velikansko bančno luknjo. Mislim pa, da bi bil lahko zakon sprejet že januarja," je povedal notranji minister Virant.

Kot vse kaže, pa se resen pogovor o tem v koaliciji še niti ni začel. "Gospod minister je zelo hiter. Isti dan ko je vložil zakon, je začel komentirati nekaj, o čemer se sploh še nismo začeli pogovarjati," je izpostavil Möderndorfer.

Vroče koalicijske trenutke je mogoče napovedati tudi pri iskanju odgovora na vprašanje, kakšen zdravstveni sistem bo Slovenija imela v prihodnje. V Pozitivni Sloveniji pričakujejo tudi jasno stališče koalicijskih partnerjev glede morebitne uvedbe univerzalnega temeljnega dohodka.