Foto:
Foto:
Predsednik SLS-a Janez Podobnik je eden izmed možnih kandidatov za ministre.
Rous se sooča s kritikami znotraj stranke.

Po besedah vodje poslanske skupine DeSUS-a Franca Žnidaršiča je besedilo pogodbe primerna podlaga za vstop stranke v koalicijo, o čemer bodo odločali na svetu stranke, ki bo med 18. in 22. novembrom.

Vodja pogajalcev SDS-a Grega Virant je ob tem povedal, da so se vsebinska pogajanja na ravni predsednikov končala tudi z NSi-jem in SLS-om, pri čemer je slednji imel še pripombe, ki jih bodo uskladili. Virant je še dejal, da bodo odgovor LDS-u glede pogodbe poslali do torka, ko bo zasedal svet te stranke.

V SLS-u so popoldne odločili, da konec naslednjega tedna skličejo sejo glavnega odbora, na kateri naj bi odločali o vstopu v koalicijo.

V DeSUS-u nezaupljivi
Po besedah predsednika DeSUS-a Antona Rousa so nekateri v stranki nezaupljivi do izpolnjevanja v koalicijski pogodbi zapisanih obljub, zlasti glede sprotnega usklajevanja rasti plač in pokojnin. Rous na srečanju v Šentjurju pri Celju ni želel napovedovati izida glasovanja na seji sveta DeSUS-a, kjer bodo govorili tudi o odgovornosti vodstva stranke za slabši izid na volitvah.

Rous je še povedal, da stranka od novega premierja še vedno ni dobila ponudbe glede kadrovskih vprašanj. Pogajalska skupina DeSUS-a s predstavniki SDS-a končuje pogajanja o koalicijski pogodbi, vendar Rous ne sodeluje na sestanku. Pogovore o razdelitvi resorjev pričakuje od četrtka dalje.

Janša obljublja enakopravnost
Novi premier Janez Janša je nedavno dejal, da lahko DeSUS v vladi pričakuje realen resor in enakopraven status znotraj koalicije. DeSUS naj bi najbolj zanimalo področje dela, družine in socialnih zadev ter zdravstva.