Vlada Roberta Goloba. Foto: BoBo
Vlada Roberta Goloba. Foto: BoBo

Kot je dejal predsednik vlade Robert Golob v izjavi za medije ob robu obiska NUK-a, so si koalicijski partnerji vzeli čas do petka, da ponudijo imena za položaje na ministrstvih, ki bodo po uveljavitvi sprememb zakona o vladi na novo ustanovljena. Sam bo tako počakal do konca tedna, prihodnji teden pa bodo ta imena "dali naprej", je še napovedal.

Spremembe zakona o vladi predvidevajo tudi ustanovitev ministrstva za solidarno prihodnost, ki naj bi ga po prvotnem načrtu prevzel koordinator Levice Luka Mesec, a naj bi ta zdaj ostal na položaju ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Po Golobovih besedah ministrstvo za solidarno prihodnost ostaja v domeni Levice, pri čemer se premier, kot je napovedal, "ne bo vtikal v to, kako bo Levica sama na svojem ministrstvu predlagala ministre". Do njihovega predloga se bo opredelil, ko ga bo dobil, je še napovedal.

Glede dilem, kateri ministri oz. kandidati bodo morali na zaslišanja pred pristojna delovna telesa v DZ-ju, Golob pravi, da bosta o tem presojali vladna služba za zakonodajo in parlamentarna zakonodajnopravna služba. "Temu se bomo na neki način podredili, in tisti, ki bodo morali, bodo pač morali iti na zaslišanje," je dodal.

Spregovoril je tudi o odnosu z opozicijskimi strankami. Kot je dejal, imajo zelo tvoren dialog o spremembah ustave, "pogovori o tem, da bi kdorkoli nov vstopil v vlado ali pa da bi se iz koalicije kdo poslovil, pa niso stekli in tudi ne verjamem, da bodo v kratkem".

O razhajanjih na desnici

Hkrati je komentiral besede predsednika NSi-ja Mateja Tonina, da ta stranka ne bo šla več v vlado, ki bi jo vodil predsednik SDS-a Janez Janša. Golob je te besede označil kot "težko pričakovane in modre, je pa škoda, da jih niso izrekli pred dvema letoma". V tem primeru bi bila namreč po njegovih besedah Slovenija danes boljša. "Ampak nikoli ni prepozno," je dodal.

Sicer pa je eno od zelo pozitivnih sporočil celega volilnega leta, da so "ljudje spregledali in vedno enako glasovali".