Sorodna novica Logar: Gre za osebno pismo evropskemu komisarju; DeSUS in SMC se distancirata

V torek so bili v koalicijskih DeSUS-u in SMC-ju kritični do ponedeljkovega zapisa premierja Janeza Janše o medijih ter do spremnega dopisa zunanjega ministra Anžeta Logarja k medresorskemu poročilu o vladavini prava v Sloveniji. Predsednica DeSUS-a Aleksandra Pivec je celo napovedala, da bi lahko razmislili o nadaljnjem sodelovanju v koaliciji, če bi ideološke razprave prevladale nad izpolnjevanjem zavez iz koalicijske pogodbe. Televizija Slovenija je poročala, da se bo zaradi vse večjega nezadovoljstva med članstvom jutri sešel svet DeSUS-a.

Janez Janša je kot kuhar začel v mrzli vodi kuhati vse tri koalicijske partnerje in danes je voda že zavrela in so skuhani.

Brane Golubović, LMŠ

Na ministrstvu za pravosodje so se danes srečali predstavniki pravosodja glede ukrepov za obvladovanje epidemije v pravosodju in njihovega postopnega sproščanja. Ob tem so izrazili tudi nestrinjanje s spremnim dopisom zunanjega ministra Anžeta Logarja k medresorskemu poročilu o vladavini prava v Sloveniji, ki je bilo posredovano Evropski komisiji. "Ta namreč ne odraža dejanskega stanja na področju pravosodja, kot izhaja iz številnih poročil tako pravosodnih institucij kot tudi mednarodne skupnosti, med drugimi tudi Evropske komisije, ki vsako leto izda posebno poročilo o stanju pravosodja v državah članicah EU-ja."

A koalicijski poslanci so danes zatrdili, da koalicija deluje dobro. Vodja največje SDS-ove poslanske skupine Danijel Krivec je ocenil, da glede na prvotne napovedi izjave koalicijskih partnerjev niso tako ostre, kot je kazalo sprva. "Glede na to, da pa vse stvari, ki so navedene, na neki način stojijo, jaz ne vidim nobenih velikih razpok znotraj koalicije," je dejal ob robu današnjih pogovorov predsednika republike Boruta Pahorja s poslanskimi skupinami o imenovanju novega ustavnega sodnika. Krivec je spomnil, da se bo koalicija prihodnji teden sešla na Brdu pri Kranju, kjer bodo obravnavali tretji sveženj ukrepov za odpravo posledic koronavirusne epidemije.

Vodja poslanske skupine SMC-ja Janja Sluga je poudarila, da bo treba obravnavati vprašanja v gospodarstvu in na trgu dela. Ocenila je, da bo jesen za Slovenijo težka. "Takrat mora zagotovo koalicija trdno stati skupaj," je dodala. Na vprašanje, ali ideološki pomisleki, ki so jih izrazili v torek, ne vplivajo na delo, pa je poslanka odgovorila, da seveda vplivajo. A se pridružuje oceni Krivca, da koalicija dela v redu.

Glede na to, da pa vse stvari, ki so navedene, na neki način stojijo, jaz ne vidim nobenih velikih razpok znotraj koalicije.

Danijel Krivec, SDS

Vodja poslancev NSi-ja Jožef Horvat pa je dodal, da so na ponedeljkovem vrhu koalicije izrazili željo, da gredo "enotno skupaj naprej". Poudaril je, da je vlada v 60 dneh delovanja sprejela nekaj dobrih ukrepov. Na vprašanja, kako gledajo na odpiranje ideoloških tem, pa je odgovoril, da se v stranki s tem ne ukvarjajo.

Z "ideološkimi" temami oziroma pogledi do določenih tem se zdaj po njegovih navedbah ne ukvarjajo, bi bilo pa morda boljše, če kakšne ne bi bilo na mizi.

Sorodna novica Pivec: Pokrajinski odbori želijo dati vodstvu stranke, ki je enotno, legitimnost

Han: "Mene je strah za to državo"

Na drugi strani opozicijski poslanci vidijo morebitne razpoke v koaliciji. Vodja poslanske skupine LMŠ-ja Brane Golubović je navedel skrb, da se vlada ukvarja sama s sabo, namesto da bi pripravila izhodno strategijo za ekonomsko in socialno krizo. "Janez Janša je kot kuhar začel v mrzli vodi kuhati vse tri koalicijske partnerje in danes je voda že zavrela in so skuhani," je dodal.

Vodja poslancev stranke SD-ja Matjaž Han pa dodaja, da bi se morali politiki začeti obnašati odgovorno. "Mene je relativno strah za to državo, ker imamo vlado, ki se je po 60 dneh začela kregati o ideoloških vprašanjih, veliko manj pa se ukvarja s težavami, ki so v naši javnosti," pravi. Predlagal je, naj se v sodelovanju s stroko doseže družbeni dogovor o najboljši izhodni strategiji. Na vprašanje, ali meni, da obstaja možnost razpada koalicije, pa Han odgovarja, da "ne bi dal roke v ogenj niti za en dan, kaj šele za en teden".

Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec pa ugotavlja, da se je komunikacija SDS-a preselila na profil vlade. "To, da je SDS, če se grobo izrazim, ugrabil vlado, je mislim, da več kot očitno že iz tvitov na uradnem vladnem profilu, kjer se obračunava s prejšnjo vlado, kjer gre za očitno promocijo Janše," je dejal. Spomnil je, da so druge koalicijske stranke sodelovanje v koaliciji sprva pogojevale s tem, da to ne bo ideološka koalicija in da ne bodo odpirali tem, ki bi razdvajale.

V podporo vladi je oblikovana peticija z naslovom Potrebujemo vlado, ki zna in zmore - in taka vlada potrebuje nas! To je po besedah ene izmed prvopodpisnic Metke Zevnik do zdaj podpisalo 15.000 ljudi. V peticiji ugotavljajo, da se je vlada uspešno spopadla z epidemijo novega koronavirusa in da je v dveh mesecih naredila veliko za skupno dobro. Ob podpisu peticije je mogoče potrditi tudi udeležbo na množičnih vseslovenskih shodih, ki jih nameravajo avtorji peticije pripraviti takoj, ko bodo zdravstvene razmere to dopuščale. Na drugi strani je peticijo, ki vlado poziva k odstopu in jo je ustvaril Miro Drobne, podpisalo 10.600 ljudi. V peticiji opozarjajo na razkritja glede nabave zaščitne opreme, pa tudi odnos do novinarstva in opozicije. Na Facebooku je bila oblikovana tudi skupina v podporo Ivanu Galetu z Zavoda RS za blagovne rezerve, ki je v oddaji Tarča na TV Slovenija opozoril na domnevne nepravilnosti pri nabavah zaščitne opreme med epidemijo. Skupina šteje 74.000 članov.