Vodja poslanske skupine Simona Kustec Lipicer pričakuje, da bo koalicijski sporazum parafiran v torek. Foto: BoBo
Vodja poslanske skupine Simona Kustec Lipicer pričakuje, da bo koalicijski sporazum parafiran v torek. Foto: BoBo
Sestavljanje koalicije obtežuje komisarsko mesto

Tako je vodja poslanske skupine SMC-ja Simona Kustec Lipicer po današnjih usklajevanjih dejala, da so trije potencialni partnerji uskladili vsebino koalicijskega sporazuma, pri katerem ni bilo bistvenih vsebinskih razhajanj. Med drugim je v sporazumu tudi zaveza o preiskavi bančne luknje.

SMC, DeSUS in SD, ki bodo najverjetneje sestavljali vladno koalicijo, zdaj čaka še kadrovski razrez vlade, o katerem bodo razpravljali vodje vseh treh strank. Na današnjih usklajevanjih namreč ni bilo Mira Cerarja in Karla Erjavca. Po aktualnem načrtu bi tako DeSUS-u pripadla štiri ministrska mesta, stranki SD pa eno mesto manj.

Čeprav je edini uradno znani kandidat le Dušan Mramor, ki kandidira za ministra za finance, pa naj bi po neuradnih podatkih iz vrst SD-ja kandidirali Dejan Židan za kmetijstvo, Anja Kopač Mrak za delo, družino in socialne zadeve in Janko veber za obrambo. Prav tako po neuradnih podatkih naj bi iz stranke DeSUS ministrstvo za zunanje zadeve prevzel Karl Erjavec, Julijana Bizjak Mlakar ministrstvo za kulturo, Tomaž Gantar pa ministrstvo za okolje in prostor. Položaj ministra brez listnice naj bi iz vrst DeSUS-a zasedel Gorazd Žmauc, je za TV Slovenija poročala Anja Huš.

Vendar se tu pogajanja utegnejo zaplesti, saj so v stranki DeSUS napovedali, da bodo razmislili o številu ministrov, če bo za evropsko komisarko imenovana Tanja Fajon iz SD-ja. Medtem predsedujoči SD-ju Dejan Židan poudarja, da odločitev o imenovanju evropskega komisarja ne sme vplivati na dogovor med SD-jem in SMC-jem, po katerem SD-ju pripadajo tri ministrska mesta.

Na vprašanje, ali možnost uvedbe dveh ministrov brez resorja, ki jo dopušča novela zakona o vladi, služi prav zadovoljevanju želje DeSUS-a po večjem številu ministrov, pa Kustec Lipicerjeva odgovarja, da sta ti dve mesti rezervirani, če se bo pri operativnem delu vlade pokazala potreba po njuni uvedbi.

Sestavljanje koalicije obtežuje komisarsko mesto