Predsednik republike Danilo Türk. Foto: BoBo
Predsednik republike Danilo Türk. Foto: BoBo
Volilna skrinjica
Predčasne volitve bodo 4. decembra. Foto: BoBo
Predčasne volitve prvo nedeljo v decembru

Predsednik republike Danilo Türk je v izjavi za javnost iz predsedniške palače razglasil svojo odločitev. 21. oktobra bo podpisal ukaz o razpustvi državnega zbora. Tako se je odločil na podlagi ustave. Vse, ki delajo v DZ-ju, je pozval, naj svoje delo opravijo resno in odgovorno, da se bodo državljanke in državljani 4. decembra lahko dobro odločili.

Celoten nagovor Danila Türka

Danes sem vas povabil zato, da bi slovenski javnosti, državljankam in državljanom Republike Slovenije sporočil svojo odločitev glede razpustitve državnega zbora in glede razpisa predčasnih volitev v državni zbor. Na podlagi Ustave Republike Slovenije sem se odločil, da razpustim Državni zbor Republike Slovenije dne 21. oktobra 2011 in da razpišem predčasne parlamentarne volitve za nedeljo, 4. decembra 2011. V zvezi s to odločitvijo bi želel povedati še tole: pred odločitvijo sem se temeljito posvetoval, posvetoval sem se s predsednikom državnega zbora, s predsedniki parlamentarnih strank in vodji poslanskih skupin in z vodilnimi strokovnjaki za ustavno pravo v Sloveniji. Pri odločitvi sem upošteval tudi potrebo, da Državni zbor Republike Slovenije zaključi svoje delo v sedanjem sklicu in da se predčasne volitve izvedejo v primerno zgodnjem terminu. Na koncu bi rad poudaril še to, da pozivam vse, ki delajo v državnem zboru, in vse, ki bodo pripravljali volitve, da svoje delo opravijo resno in odgovorno, tako da se bomo državljanke in državljani 4. decembra lahko dobro odločili.

Pred odločitvijo se je posvetoval s predsednikom DZ-ja in vodjami poslanskih skupin. Pri odločitvi je upošteval tudi potrebo, da državni zbor konča svoje delo in da se predčasne volitve izvedejo v primernem terminu.

Vabljeni k dodatnemu branju:
Odzivi strank: Poslanci niso presenečeni.
Ko mandatarja ni, odloča predsednik države.

Med pravno stroko namreč ni bilo soglasja o pravilni interpretaciji ustavne ureditve. Del ustavnih pravnikov je zagovarjal scenarij, po katerem predsednik republike spoštuje 30-dnevni rok za razpis predčasnih volitev. Drugi del pravne stroke pa je mnenja, da ko ni več možnosti novega predloga kandidata za mandatarja, lahko predsednik nemudoma razpiše volitve.

Kot zanimivost: na isti dan, torej 4. decembra, se bodo na volišča odpravili tudi naši sosedje Hrvati, le da tam volitve ne bodo predčasne, ampak redne.

Predčasne volitve prvo nedeljo v decembru