Poslanec Kokalj je v pismu vladi zahteval pojasnilo o njenem pogledu na sodelovanje s parlamentom. Foto: RTV  SLO
Poslanec Kokalj je v pismu vladi zahteval pojasnilo o njenem pogledu na sodelovanje s parlamentom. Foto: RTV SLO

Dokument so sprejeli junija na zasedanju predsednikov vlad in držav Evropske unije v Bruslju. Po mnenju predsednika odbora Kokalja je takšno ravnanje "nesprejemljivo in neodgovorno" in ni dobra popotnica za sodelovanje med vlado in DZ-jem pred predsedovanjem Evropski uniji.

Kokalj je poudaril, da je treba vsako spremembo evropskih pogodb ratificirati v parlamentu, vlada pa mora poslance redno obveščati o stališčih, ki jih zagovarja v razpravah v okviru Unije.

"Za danes ne vemo, s kakšnim stališčem odhaja Rupel," je Kokalj povedal ob udeležbi zunanjega ministra Dimitrija Rupla na neformalnem srečanju ministrov EU-ja na Portugalskem.

Na službi vlade za evropske zadeve Kokaljeve očitke zavračajo in zatrjujejo, da je vlada parlamentu v zadnjem času poslala že tri gradiva, med njimi tudi predlog sprememb, ki naj bi jih vsebovala nova pogodba EU-ja, da pa DZ teh tem še ni obravnaval. Poleg tega dodajajo, da se vlada "zaveda pomena sodelovanja z DZ-jem in še posebej vloge DZ-ja v postopku spremljanja te,eljnih pogodb EU-ja".