Kaj se bo zgodilo z Lahovnikovim ministrskim stolčkom? Foto: MMC RTV SLO
Kaj se bo zgodilo z Lahovnikovim ministrskim stolčkom? Foto: MMC RTV SLO
Irma Pavlinič Krebs
Irma Pavlinič Krebs pravi, da od Mateja Lahovnika in Gregorja Golobiča pričakuje dodatna pojasnila o vsebini pisma ministra za gospodarstvo premierju, da bo vedela, kako ravnati v prihodnje. Če bodo namreč nanjo padli očitki, da pripada stranki, ki ne dela korektno, bo izgubila kredibilnost v pogajanjih s sindikati javnega sektorja, je opozorila. Foto: DZ

Med prizadetimi (člani Zaresa zaradi izstopa Mateja Lahovnika, op. a.), ki hodijo na koalicijske sestanke in so strankarsko aktivni, pa se jih postavlja v položaj, kot da ne delajo, čeprav mnogi delajo bistveno več od ministra Lahovnika.

Gregor Golobič
Borut Pahor in Matej Lahovnik
Pahor je v zvezi z Lahovnikovim izstopom iz Zaresa poudaril, da delo v vladi teče nemoteno in da vsak izmed ministrov opravlja svoje delo. Foto: MMC RTV SLO

Menim pa, da bi bilo škoda, da bi bil takšen politik izgubljen za slovensko politiko.

Karl Erjavec

Prepričan sem, da je to zgolj prvi korak do ustanavljanja nove stranke.

Andrej Vizjak
Zares
Če Lahovnik ostane minister, Zares izgubi eno ministrsko mesto, če odstopi in se vrne med poslance, pa enega poslanca. Foto: MMC RTV SLO
Pogovor s predsednikom Zaresa Gregorjem Golobičem
O izstopu Lahovnika iz Zaresa tudi koalicija in stranka

Gregor Golobič je po seji pojasnil, da sestanek članov Zaresa ni bil namenjen sprejemanju sklepov, ker je pristojnost odločanja o sodelovanju v koaliciji in zasedanju ministrskih funkcij v rokah sveta stranke. Ta se bo po njegovih besedah sestal najpozneje v drugi polovici avgusta - morda pa tudi že prej. To naj bi bilo znano do konca tega tedna.

Golobič: Mnogi prizadeti zaradi načina Lahovnikovega odhoda
Med udeleženci tokratnega srečanja je prevladalo mnenje, da odhod Mateja Lahovnika ni nepričakovan, mnogi člani Zaresa pa so bili kljub temu prizadeti zaradi načina, kako je zapustil stranko, je zatrdil prvi mož stranke in minister za visoko šolstvo. Dodal je, da so med prizadetimi tudi ministri, "ki hodijo na koalicijske sestanke in so strankarsko aktivni, pa se jih postavlja v položaj, kot da ne delajo, čeprav mnogi delajo bistveno več od ministra Lahovnika". Poleg tega naj bi bili razočarani tudi tisti, ki "si niso zaslužili takšne obravnave in diskreditacije, ki ni z ničimer osnovana".

Pred novinarje sta po seji stopili tud ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs in vodja poslancev Zaresa Cveta Zalokar Oražem. Prva je menila, da trenutno ni časa za ukvarjanje z nepomembnimi težavami, omenila pa je tudi Lahovnikovo pismo premierju Borutu Pahorju, za katerega je, kot je zatrdila, izvedela tik pred kolegijem, njegove vsebine pa ne pozna. Ob tem se je vprašala, "ali je v tako težki situaciji, v kateri je danes Slovenija, ponovno čas, da se ljudje v političnih strankah ukvarjamo drug z drugim".

Lahovnik Pahorju poslal dve pismi?
Kaj je v pismu predsedniku vlade zapisal minister za gospodarstvo, je neznano tudi prvi poslanki Zaresa, ki pa pričakuje, da bodo nekatere informacije vendarle dostopne v prihodnjih dneh in da bodo na njihovi osnovi lahko naredili določene sklepe. Glede (ne)obstoja Lahovnika v vladi je Zalokar Oražmova zatrdila, da so "najbrž vse opcije v tem smislu odprte".

Lahovnik naj bi sicer Pahorju poslal ne enega, ampak dve pismi. Medtem ko je v prvem opozarjal na nepravilnosti, naj bi v drugem ponudil svoj odstop. Pahor je prejem prvega pisma, tega naj bi dobil že pred dnevi, potrdil. V njem naj bi minister po poročanju medijev opozarjal na nevzdržno stanje, saj Ultra še vedno posluje z državo. Informacija o drugem pismu (kdaj naj bi ga Lahovnik poslal, ni znano), v katerem naj bi Lahovnik premierju ponudil svoj odstop, pa so neuradne, je za TV Slovenija poročala Vesna Deržek.

Tudi Golobič je potrdil obstoj prvega pisma, ki ga je Lahovnik poslal Pahorju. Pred sejo kolegija predsednika vlade je pojasnil, da je z vsebino seznanjen in da bo o tem predlagal razpravo na vladi. Poudaril je, da gre "za neutemeljeno vsebino".

Golobič: Vsebina pisma ni povezana z Lahovnikovim odstopom
Predsednik Zaresa je povedal še, da se je z gospodarskim ministrom pogovarjal o pismu. Kot je dejal Golobič, mu je Lahovnik zatrdil, da pismo ni povezano z njegovim izstopom in da so edini razlogi za odstop tisti, ki jih je navedel v ponedeljek. "Dejstvo je, da zame veljajo bistveno strožja merila kot za katerega koli drugega ministra z ministrom Lahovnikom na čelu vred," je prepričan.

Predsednik DeSUS-a Karl Ejavec pa je dejal, da so v stranki odprti za morebiten vstop Lahovnika v DeSUS. Erjavec računa, da se bosta z Lahovnikom v zvezi s tem slišala v prihodnjih dneh.

Erjavec: Lahovnik je eden boljših politikov
Pojasnil je, da sta se z Lahovnikom o morebitnem prestopu v DeSUS pogovarjala že pred približno pol leta in da je ta možnost odprta. "Menim pa, da bi bilo škoda, da bi bil takšen politik izgubljen za slovensko politiko," je dejal.

Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik je izstopil iz svoje stranke Zares, ali bo ostal v vladi, pa bo znano v prihodnjih dneh. Premier Borut Pahor je pred rednim tedenskim sestankom koalicije dejal, da si bo "prizadeval, da bo vlada naprej brez težav opravljala svoje delo," kaj več o usodi Lahovnika kot ministra pa ni razkril.

Pahor: Lahovnik naj ukrepa po svoji presoji
Sicer pa je potrdil, da je prejel Lahovnikovo pismo. O tem poroča časnik Delo, ki piše, da naj bi Lahovnik pretekli teden napisal pismo predsedniku vlade, v katerem naj bi zahteval, da ukrepa zaradi nevzdržnih razmer v vladi, saj Ultra, v kateri ima lastniški delež Gregor Golobič, še vedno sodeluje na javnih razpisih in posluje z državo. V zadnjem stavku pisma naj bi tudi zagrozil, da bo v nasprotnem primeru odstopil z ministrskega mesta.

Pahor je zdaj povedal, da je Lahovnika prosil, da ukrepa po svoji presoji, če meni, da "so kjer koli kakšni konflikti interesov ali morda nepravilnosti". "Za to imamo pristojne institucije," je pojasnil in napovedal, da bo v teh dneh z Lahovnikom in ministrom za visoko šolstvo Golobičem opravil še skupen pogovor. Dodal je tudi, da je razčiščevanje odprtih vprašanj še vedno prispevalo k temu, da so ta vprašanja rešili in nato nadaljevali delo.

Izstop je strankarska stvar
Sicer pa gre po Pahorjevih besedah v primeru izstopa Lahovnika iz Zaresa za strankarsko stvar. "Zame je pomembno, ali vlada, ki je sicer koalicijska, izvršuje svoje naloge," je poudaril in pojasnil, da je vlada pred velikimi odločitvami. Opomnil pa je tudi, da bodo tudi "koalicijski pogovori in drugi" prispevali k primerni razrešitvi vprašanj.

Lahovnik je o svojem izstopu iz stranke javnost obvestil v ponedeljek, predsednika stranke Golobiča, pa en teden prej. Kot razlog za to potezo je navedel, da v zadnjem letu v stranki ni bil dejaven, saj je svoj čas in energijo posvečal vodenju gospodarskega ministrstva. Da je Lahovnikov izstop le formalna potrditev tega, kar se je dogajalo zadnje leto, je potrdil tudi Golobič.

Kakšna bo Lahovnikova usoda?
Glede usode Lahovnika kot ministra za gospodarstvo za zdaj ostaja odprto prav vse. Predsednik vlade naj bi bil Lahovnikovemu vodenju ministrstva še naprej naklonjen, saj je bil prav on tisti, ki je ob sestavljanju vlade Lahovnika prepričeval, naj prevzame gospodarski resor. Če torej ostane v vladi, bo nestrankarski minister, zato se postavlja vprašanje, kaj bo stranka Zares zahtevala v zameno, saj ji po koalicijski pogodbi pripadajo štiri ministrstva. Golobič je v ponedeljek glede tega vprašanja pustil še vse možnosti odprte.

Če Lahovnik odstopi kot minister, pa se lahko vrne v poslanske klopi, saj je bil na volitvah leta 2008 izvoljen za poslanca. Tudi s tem bi stranka Zares izgubila, saj bi tako imela enega poslanca v državnem zboru manj, torej le še osem. Pred parlamentarnimi volitvami je Lahovnik predaval na ljubljanski ekonomski fakulteti.

Vizjak: Lahovnik v SDS? Zanimiva ideja.
Poslanec SDS-a in nekdanji minister za gospodarstvo Andrej Vizjak je v izjavi za medije o Lahovnikovem odstopu dejal, da je očitno Golobičevo poslovanje z Ultro tisto, ki vzbuja napetosti tako znotraj koalicije kot tudi stranke Zares. Ne izključuje možnosti, da za Lahovnikovim odstopom stoji "lobij prenove trenutne oblasti". "Prepričan sem, da je to zgolj prvi korak do ustanavljanja nove stranke," je dejal in dodal, da verjetno sledi ustanovitev "zaresnega Zaresa".

Na vprašanje, ali je mogoče, da bi Lahovnika, če bi zamenjal ministrski stolček za poslanski sedež, povabili v SDS, je nekdanji gospodarski minister odgovoril: "Ideja je zanimiva."

Med prizadetimi (člani Zaresa zaradi izstopa Mateja Lahovnika, op. a.), ki hodijo na koalicijske sestanke in so strankarsko aktivni, pa se jih postavlja v položaj, kot da ne delajo, čeprav mnogi delajo bistveno več od ministra Lahovnika.

Gregor Golobič

Menim pa, da bi bilo škoda, da bi bil takšen politik izgubljen za slovensko politiko.

Karl Erjavec

Prepričan sem, da je to zgolj prvi korak do ustanavljanja nove stranke.

Andrej Vizjak
Pogovor s predsednikom Zaresa Gregorjem Golobičem
O izstopu Lahovnika iz Zaresa tudi koalicija in stranka