Koliko bi po trenutnem predlogu plačali Alenka Bratušek, Janez Janša in Zoran Janković? Foto: BoBo
Koliko bi po trenutnem predlogu plačali Alenka Bratušek, Janez Janša in Zoran Janković? Foto: BoBo
Hiša Alenke Bratušek
Hiša Alenke Bratušek. Foto: MMC RTV SLO

Koalicijski partnerji v ponedeljek pričakujejo, da bo DeSUS svoj predlog o postopnem dvigu davka pisno oblikoval in predlagal, kako naj vlada izpad načrtovanih dohodkov nadomesti.

Koliko bi po trenutnem predlogu plačali Alenka Bratušek, Janez Janša in Zoran Janković?
Premierka naj bi za svojo hišo v Stražišču pri Kranju, vredno malo manj kot 200 tisoč evrov, plačala skoraj 300 evrov davka. Če bi DeSUS-ov predlog obveljal, bi Bratuškova leta 2014 plačala le 175 evrov, leta 2015 pa 234 evrov.

Veliko nižje je ocenjena hiša Janeza Janše v Šentilju pri Velenju. Po ocenah Gursa je vredna 81 tisoč evrov. Višina davka po predlogu vlade je 122 evrov. Po DeSUS-ovem predlogu pa bi Janša v prvem letu plačal manj kot 100 evrov.

Hiša Zorana Jankoviča pod Golovcem je bila pred znižanjem vrednosti ocenjena na 452.391 evrov, danes je vredna 340.283 evrov. Davek ljubljanskega župana samo za hišo bi po predlogu vlade znašal 510 evrov.

Nuklearka, parlament, Ljubljanski grad, Stožice
Skoraj 900 milijonov so vredne nepremičnine krške nuklearke. Nadomestilo za stavbno zemljišče je lani znašalo 441 tisoč evrov. Nova davčna obremenitev pa bo večmilijonska. Ker gre za energijski objekt, bi davek znašal točno 3.600.000 evrov.

Da bo novi davek višji od nadomestila za stavbno zemljišče, je vidno tudi na primeru državnega zbora. 11 milijonov je vreden po oceni Gursa. Do zdaj so plačevali 46.200 evrov, če pa bo vladni predlog obveljal, bodo v letu 2014 plačali 55 tisoč evrov.

Ljubljanski grad je ocenjen na šest milijonov evrov, občina bo plačala 30 tisoč evrov. In še stadion Stožice. Po Gursu je ocenjen na 45 milijonov evrov. Po vladnem predlogu bo ljubljanska občina plačala 225 tisoč evrov davka.

Nataša Markovič, Dnevnik

Kaj pa nepremičninski davek za politike?
Kaj pa nepremičninski davek za politike?