Pet predsednikov strank za TV Slovenija ni želelo razkriti svojega premoženja. Foto: BoBo
Pet predsednikov strank za TV Slovenija ni želelo razkriti svojega premoženja. Foto: BoBo
Premoženje predsednikov strank

Nas je zanimalo, kaj vse imajo v lasti predsedniki vseh parlamentarnih in treh novih strank, zato smo jih že v torek prosili za podatke o premoženjskem stanju. Od desetih strank so nam odgovore do danes poslali iz šestih.

Na odgovore DeSUS-a, Zavezništva Alenke Bratušek, Nove Slovenije in Državljanske liste pa še čakamo.

Jankovićeva hiša
Zoran Janković (PS) je polovični lastnik hiše in okoliških parcel, ki so zanj "neprecenljive vrednosti" in niso na prodaj. Po GURS-u je vredna dobrih 320 tisočakov. Vozi 11 let starega mercedesa in ima v lasti 62,5-odstotni delež družbe KLM, ki ima v lasti 59.190 delnic Mercatorja. Glede prihrankov in depozitov Janković odgovarja - ima terjatve do družb Electa holding v vrednosti 4,6 milijona evrov in KLM naložbe v vrednosti 2,4 milijona evrov.

Bogovičev traktor
Predsednik Slovenske ljudske stranke Franc Bogovič vrednost svojih nepremičnin ocenjuje na približno 250.000 evrov. Ob nepremičnini, v kateri živi, je še solastnik gospodarskega objekta, solastnik hiše in gospodarskega objekta, kjer živijo ženini starši, in lastnik 12 hektarjev velike kmetije. Vozi pet let starega opla insignio, v lasti ima tudi traktor. Je tudi lastnik družinskega podjetja v mirovanju.

Šoltesova stanovanja
Igor Šoltes (Verjamem) ima v lasti polovico 100 kvadratov velikega stanovanja v Ljubljani in manjšega stanovanja v Piranu. Je tudi polovični solastnik dveh garaž ter lastnik kmetijskega in gozdnega zemljišča. Skupno je njegov del nepremičnin vreden približno 140.000 evrov. Ima tudi prihranke v vrednosti 1.200 evrov.

Židanove naložbe in prihranki
Trenutni vodja Socialnih demokratov Dejan Židan ima v lasti polovico 154.000 evrov vrednega bivalnega prizidka z zemljiščem v Murski Soboti in je tudi lastnik 50 kvadratnih metrov velikega in 56 tisočakov vrednega stanovanja v Mariboru. V lasti ima še osem let starega opla, kupone vzajemnih skladov v vrednosti 27.000 evrov, prihranke 5.500 evrov na hranilni vlogi in pokojninsko varčevanje v vrednosti slabih 28.000 evrov.

Janševo premoženje se ni spremenilo

In še predsednik SDS-a: stranka nam je sicer poslala odgovor, da je Janez Janša podatke že objavil na svojem profilu na Facebooku, a so ti podatki stari že več kot dve leti in pol. Na naše dodatno povpraševanje pa so odgovorili, da se njegovo premoženjsko stanje v tem času ni bistveno spremenilo. Torej: za hišo in zemljišče pri Velenju ter počitniško hišo v Bovcu je skupaj plačal 350.000, za polovico stanovanja v Ljubljani odplačuje posojilo. Med premičnim premoženjem izpostavlja še avtomobil - volvo karavan.
Cerarjev naknaden odgovor
Po objavi članka so podatke posredovali tudi iz Stranke Mira Cerarja. Njihov predsednik ima hišo v Murglah, ki je vredna 290.000 evrov, garaža pa še dodatnih 11.000 evrov. Ima 71.000 evrov prihrakov. Ni zadolžen, ni lastnik vrednostnih papirjev ali deležev v podjetjih. Cerar vozi 8 let star VW touareg.

Premoženje predsednikov strank