Foto: BoBo
Foto: BoBo

Njihov predlog, da se zagotovi financiranje razlike v strošku med lanskoletno in letošnjo ceno energentov in živil, je podprlo tudi ministrstvo za delo. Od tega je odvisno, kolikšne bodo podražitve oskrbnin v domovih, napovedane že za september.

Manj kot polovica stanovalcev v domovih zmore v celoti samih plačati položnico, ostalim doplačujejo svojci ali celo občina. Novih podražitev v domovih za starejše sami ne bodo zmogli.

Če bodo hoteli kupiti živila in izplačati plače, bodo prisiljeni v izredno uskladitev cen, ki naj bi bila 15-odstotna, pravi sekretar skupnosti socialnih zavodov Denis Sahernik. Podražili so se energenti, elektrika, kurilno olje ... "Cena zemeljskega plina bo 1. septembra, kljub regulirani ceni, v povprečju višja za 300 odstotkov, kot je bila lansko leto," pravi Sahernik.

Podražili so se materiali in živila. Ob podpisu pogodb z dobavitelji do junija za 20 odstotkov, za tiste, ki pogodbe podpisujejo zdaj, še več. "Konkretno je ljubljanski dom sporočil, da je 65 odstotkov višji strošek živil," še pojasnjuje Sahernik.

Vse to bo vplivalo na cene oskrbnin, ki se lahko izredno uskladijo takrat, ko se posamezni elementi cene od zadnje uskladitve povečajo za več kot tri odstotke. K podražitvam naj bi prispevala še referendumska pobuda, ki bo zaustavila novelo zakona o dolgotrajni oskrbi. Le ta bi iz proračuna zagotovila denar za dodatne kadre, ki jih določajo spremenjeni normativi, če se bo to zgodilo

"Stanovalcu, ki biva v povprečnem domu s 190 stanovalci, se bo za vsakega dodatnega zaposlenega z minimalno plačo znesek na položnici povečal za 10 evrov," je še pojasnil Sahernik.

Zato v skupnosti socialnih zavodov pozivajo vlado, naj priskoči na pomoč in zagotovi proračunski denar za razliko med lansko in letošnjo ceno, sicer bodo podražitve postale breme stanovalcev domov.