Eni dijaki v fizični učilnici, drugi v virtualni. Foto: BoBo
Eni dijaki v fizični učilnici, drugi v virtualni. Foto: BoBo

Začenja se teden, ko se bo za večino učencev in dijakov končalo šolsko leto, v katerem je pouk zaradi epidemije koronavirusa potekal tudi na daljavo. Ministrica za izobraževanje Simona Kustec ugotavlja, da se je naš izobraževalni sistem v novih razmerah izkazal kot eden izmed treh najuspešnejših v Evropski uniji.

Ministrica Kustečeva je na tiskovni konferenci SMC-ja, s katere poroča Slovenska tiskovna agencija, zagotovila, da se bo naslednje šolsko leto zagotovo začelo s 1. septembrom. Modeli, ki jih zdaj pripravljajo, pa bodo uporabljeni glede na epidemiološko sliko.

Učitelji so že zaključili ocene učencem in dijakov. Kakšno oceno pa si po mnenju Kustečeve zaslužijo vsi, ki so sodelovali pri pouku na daljavo? "Kot večni optimist bom rekla, da je ta ocena kar ena lepa štirica. Moramo se spomniti, kako se je to obdobje začelo. Nihče ni bil pripravljen nanj: ne, da se bo zgodilo, in ne na to, kako se v takšnih razmerah z izobraževalnim sistemom odzvati. In smo skočili s pečine v globino, ki je nismo poznali, in smo splavali."

Kako bo potekal pouk v novem šolskem letu? Model izobraževanja za osnovnošolce v koronakrizi se je izkazal za uspešnega. Pričakujemo lahko njegovo nadaljevanje v jeseni, razmišlja ministrica.

Sorodna novica Država bo okrepila infrastrukturo za izobraževanje na daljavo

Večina dijakov je to šolsko leto končala v virtualnem svetu. Razloga sta bila dva: omejitve v javnem prometu in v dijaških domovih. Domnevamo, da zdravstvena stroka tudi jeseni ne bo dovolila vsem dijakom sočasne uporabe javnega prevoza. Zato na ministrstvu za izobraževanje snujejo model, kombinacijo, po katerem bo imela skupina dijakov nekaj časa pouk v šoli, druga skupina pa v virtualnem svetu, torej na daljavo. Nato se bosta skupini zamenjali. Ministrica še ne želi javno razkriti podrobnosti ‒ sporoča ‒ da bo ministrstvo šolam, osnovnim in srednjim, prihodnji teden poslalo predloge za izvedbo pouka v novem šolskem letu: "Tako, da bodo imele res dovolj časa, da se pripravijo."

In še eno zagotovilo Kustečeve: "Vsekakor je naša naloga, da zdaj med počitnicami preverimo in pa tudi poskrbimo za to, da bodo imeli tako vsi učenci in učenke kot tudi učiteljice in učitelji ustrezno informacijsko-komunikacijsko opremo in tehnologijo, ki jim bo sploh omogočala, da ta proces izvajajo."

Zavod za šolstvo bo ‒ tako ministrica ‒ za učitelje pripravil kar nekaj izobraževanj o uporabi informacijske komunikacijske tehnologije pri pouku na daljavo.

Daljši radijski pogovor z ministrico:

Simona Kustec - pogovor obkoncu šolskega leta