Komisarka Dunja Mijatović. Foto: EPA
Komisarka Dunja Mijatović. Foto: EPA

"STA opravlja pomembno javno službo, prispeva k pluralnosti medijev in informacijskih virov v Sloveniji. Njegova ohranitev je nujna za svobodo medijev v državi. Znova pozivam vlado, da obnovi javno financiranje v skladu z nacionalno zakonodajo," je zapisala komisarka Sveta Evrope Dunja Mijatović.

Ob tem je delila tudi povezavo do poročila, ki ga je komisarka objavila poleti. V njem slovenske oblasti med drugim poziva, naj ustavijo poslabševanje razmer na področjih svobode medijev in svobode izražanja v državi. Komisarka je v poročilu poudarila, da javni mediji z zagotavljanjem zanesljivih informacij vsem delom prebivalstva igrajo pomembno vlogo v demokratični družbi. Izrazila je obžalovanje nad ukrepi slovenske vlade, ki bi lahko spodkopali neodvisnost, verodostojnost in finančno stabilnost javne radiotelevizije RTV SLO in nacionalne tiskovne agencije STA.

STA sicer 300 dni opravlja javno službo brez vladnega plačila zanjo.

17.36

Urbanija vabi novega direktorja STA-ja Kadunca na pogovor

Direktor vladnega urada za komuniciranje Uroš Urbanija je na delovno srečanje povabil novega v. d. direktorja Slovenske tiskovne agencije (STA) Igorja Kadunca. "V želji, da se stvari le premaknejo v dobrobit agencije, predvsem pa zaposlenih," ga na srečanje vabi v torek, na prvi delovni dan po Kadunčevem prevzemu funkcije. Pismo Urbanije Kaduncu je vlada objavila na Twitterju.

Urbanija, ki je bil sicer pred imenovanjem tudi javno precej kritičen do Kadunca, je v pismu novemu direktorju STA-ja izrekel čestitke ob imenovanju in mu zaželel veliko energije in uspehov ob vodenju "tega pomembnega državnega podjetja".

"Žal je dosedanje vodstvo agencijo pripeljalo v situacijo, ki je po našem trdnem prepričanju škodljiva tako za same zaposlene na agenciji kot tudi uporabnike njenih storitev," je še dodal Urbanija in Kadunca v želji, da se stvari le premaknejo, povabil na delovno srečanje, in sicer na popraznični torek ob 13. uri.

Dozdajšnji direktor STA-ja Bojan Veselinovič je zaradi neuspešnih pogajanj z Urbanijo konec septembra podal svoj odstop, nadzorni svet pa je 18. oktobra imenoval Kadunca za novega direktorja STA-ja. Polni mandat bo nastopil 1. januarja prihodnje leto, že od 31. oktobra pa bo agencijo vodil kot vršilec dolžnosti direktorja.