Janša se je znova spustil v verbalni dvoboj s predstavnikom Evropske unije. Foto: Twitter/Vlada RS
Janša se je znova spustil v verbalni dvoboj s predstavnikom Evropske unije. Foto: Twitter/Vlada RS

Komisarka je v poročilu slovenske oblasti pozvala, naj ustavijo slabšanje razmer na področjih svobode medijev in svobode izražanja.

"Na žalost je Dunja Mijatović del omrežja lažnih novic. Dobro plačana z našim denarjem," je na Twitterju v angleščini zapisal Janša.

Sorodna novica Komisarka Sveta Evrope slovensko vlado opozarja na nadlegovanje in zastraševanje novinarjev

Komisarka Sveta Evrope za človekove pravice je v poročilu, objavljenem pretekli petek, slovenske oblasti med drugim pozvala, naj ustavijo poslabševanje razmer na področjih svobode medijev in svobode izražanja v državi.

Glede poslabšanja razmer na področju svobode medijev je omenila vrsto problemov, med drugim nadlegovanje, zastraševanje in kazenske tožbe proti novinarjem. Omenila je tudi seksistično nadlegovanje novinark in ravnanje vlade glede javnih medijev.

Komisarka obžaluje ukrepe vlade

Komisarka je v poročilu poudarila, da javni mediji z zagotavljanjem zanesljivih informacij vsem delom prebivalstva igrajo pomembno vlogo v demokratični družbi.

Izrazila je obžalovanje nad ukrepi slovenske vlade, ki bi lahko spodkopali neodvisnost, verodostojnost in finančno stabilnost javne radiotelevizije RTV SLO in nacionalne tiskovne agencije STA.

V okviru priprave poročila je komisarska za človekove pravice med drugim aprila opravila pogovore s predsednikom republike Borutom Pahorjem in več ministri, ne pa tudi z Janšo. Pogovarjala se je še z novinarji različnih medijev, predstavniki stroke, civilne družbe in politike.