Alenka Jeraj meni, da se Jure Janković namerno izmika pričanju pred komisijo. Foto: MMC RTV SLO/Marko Weilguny
Alenka Jeraj meni, da se Jure Janković namerno izmika pričanju pred komisijo. Foto: MMC RTV SLO/Marko Weilguny

Predsednica komisije Alenka Jeraj (SDS) je povedala, da sumijo, da se Jure Janković namerno izmika pričanju, saj je odvetniška pisarna Čeferin opravičilo za odsotnost v njegovem imenu poslala dan pred zaslišanjem zunaj delovnega časa državnega zbora. Janković naj bi bil namreč v času zaslišanja na službeni poti v tujini.

Bo Jure Janković prisilno priveden 25. novembra?
Opravičilu je bila po besedah Jerajeva priložena le letalska karta za Moskvo za 5. november, zaslišanje pa je bilo izvedeno 3. novembra, zato so člani komisije sprejeli sklep, da bodo od sodišča zahtevali odlok o prisilni privedbi Jankovića pred komisijo, kar naj bi se zgodilo 25. novembra.

Predsednica komisije je pojasnila, da je bil na zadnji seji komisije zaslišan le svetnik Mestne občine Ljubljana (MOL) Miha Jazbinšek, ki je "potrdil, da svetniki pred odločanjem o novem izvedbenem prostorskem načrtu MOL-a niso videli vseh dokumentov in niso bili seznanjeni z vsemi potrebnimi podatki. Prav tako niso imeli pred seboj vseh kart območij, ki so del prostorskega načrta".

Kot je zatrdila Jerajeva, se bo komisija zaradi nasprotujočih se pričavanj Jazbinška, ministra za okolje Roka Žarnića, ljubljanskega župana Zorana Jankovića in ministra za kmetijstvo Dejana Židana odločila za soočenje prič ali pa za kakšen drug ukrep, s katerim bodo prišli resnici do dna.

"Electino zemljišče po novem IPN-ju 21 milijonov dražje"
Jerajeva je še povedala, da so v zaprtem delu seje člani komisije sprejeli tudi sklep o plačilu cenilca, ki je za potrebe parlamentarne preiskave ocenil vrednost zemljišča Jesenkovo na Barju v lasti podjetja Electa. Cenilec naj bi ugotovil, da znaša razlika v ceni zemlišča med starim in novim prostorskim načrtom 21 milijonov evrov.

"Electa je podpisala predpogodbo za zemljišče v vrednosti 32 milijonov evrov, kar pomeni, da je naša ocena še nekoliko prenizka," je dodala.

Člani komisije se bodo povezali s koroškimi kolegi
Komisija se je prav tako odločila, da bo vzpostavila stik s preiskovalno komisijo koroškega deželnega parlamenta, ki preiskuje Hypo Alpe-Adria Bank, "saj smo tudi sami pri preiskavi večkrat srečali s to banko. Videli bomo, ali obstajajo kakšne zakonske možnosti za sodelovanje in izmenjavo podatkov".