Profesor na FDV-ju zavrača vse očitke. Foto: MMC RTV SLO
Profesor na FDV-ju zavrača vse očitke. Foto: MMC RTV SLO
Eva Irgl
Irglova je zapisala, da takšnega nivoja komunikacije od profesorja, ki vpliva na mnenje ljudi, ni pričakovala. Foto: RTV SLO
Komisija o Lukšiču

Profesor na Fakulteti za družbene vede (FDV) in podpredsednik SD-ja je po mnenju komisije s tem, ko je študente pozval, naj raziskujejo vedenje duhovnikov na dan predsedniških volitev, tudi zlorabil izobraževalne institucije v politične namene.

Pred komisijo je nastopil študent teologije Peter Peterka, ki je v razpravi pojasnil, da se podpisnikom peticije proti Lukšiču zdi njegovo ravnanje nesprejemljivo z vidika demokratičnosti in človekovih pravic. Ob tem je dodal, da metode prisluškovanja in zalezovanja sodijo v neki drug čas.

Lukšič, ki se je prav tako soočil s komisijo, je izrazil prepričanje, da gre pri odzivu na njegovo raziskavo za "vodeno politično akcijo" SDS-a in njegovega podmladka. Dodal je, da je bila akcija "skrbno načrtovana " in povezana s predsedniškimi volitvami, s čimer je SDS skušal po prvem krogu volitev povrniti zagon stranki in vladi.

Irglova zgrožena nad Lukšičevo izjavo
Že predtem je poslanka SDS-a Eva Irgl v odprtem pismu izrazila zgroženost nad izjavo podpredsednika SD-ja Igorja Lukšiča, da naj si poslanci SDS-a poiščejo pomoč psihiatra. Zapisala je, da ni pričakovala takšne ravni komunikacije od uglednega univerzitetnega profesorja in da je izjava v popolnem neskladju z deklaracijo, ki jo je zapisal predsednik SD-ja Borut Pahor. Poudarila je, da je bilo pošiljanje drugače mislečih v psihiatrične ustanove eden izmed prijemov nekdanjih represivnih služb, ki jih je vodila politična predhodnica SD-ja.

"Kot poslanki in kot državljanki mi je naložena odgovorna naloga, da opozarjam na odstopanja, še posebej v primerih, ko so bile ljudem evidentno kršene človekove pravice," je zapisala Irglova.

Dodala je, da je zgrožena, da Lukšič svoje sporno ravnanje opravičuje na način diskreditacije in žaljivosti do političnega tekmeca.

Lukšič SDS napotil na podpredsednika LDS-a
Lukšič je prejšnjo sredo izjavil, da se lahko zglasi pri poslanski skupini SDS in jim razloži vse o raziskavi študentov o političnem obnašanju duhovnikov in občanov na dan predsedniških volitev. "Sicer pa jim svetujem, da se obrnejo na enega od podpredsednikov LDS-a, ki je bolj pristojen za naravo njihovih problemov," je povedal in dodal, da je sam le politolog.

Eden izmed podpredsednikov LDS-a pa je Slavko Ziherl, ki je psihiater in strokovni direktor Psihiatrične klinike Ljubljana.

A. S./M. R.

Komisija o Lukšiču