Foto: Vlada RS/zajem zaslona
Foto: Vlada RS/zajem zaslona

Jani Prednik (SD) je v imenu predlagateljev nujne seje poudaril, da vlada "aktivno podpira prizadevanja razgradnje nadzornih mehanizmov in zniževanja standardov korporativnega upravljanja". "V času vlade Janeza Janše smo lahko zasledili vrsto kadrovskih menjav vodstev ustanov in državnih podjetij," je dejal in izpostavil dogajanje v Pošti Slovenije in Intereuropi, Telekomu Slovenije, Petrolu, Luki Koper, Darsu, Slovenskemu državnemu holdingu (SDH) in Družbi za upravljanje terjatev bank.

Predlagatelje najbolj moti kadrovanje v Pošti Slovenije, kjer začasni generalni direktor Tomaž Kokot, član SDS-a, ne izpolnjuje s statutom družbe predpisanega merila petletnih vodstvenih izkušenj v velikem podjetju. Kokot je medtem postal predsednik nadzornega sveta Intereurope in skrbijo jih informacije, da si prizadeva, da bi Intereuropa odstopila od pregona nekdanjega predsednika uprave Andreja Lovšina, ki je družbo vodil, po njihovih navedbah nestrokovno, v času prve Janševe vlade.

Predsednik uprave SDH-ja Janez Žlak je zatrdil, da se merila za izbiro kandidatov pod njegovim vodstvom ne nižajo. Vse, kar piše v petih sklepih predlagateljev seje, ki jih je komisija sprejela z osmimi glasovi za in petimi proti, SDH po njegovih besedah že uresničuje. "SDH ne bo imenoval kandidata, za katerega kadrovska komisija SDH-ja oceni, da ni primeren," je dodal.

Državna sekretarka na ministrstvu za finance Maja Hostnik Kališek je poudarila, da "vlada ne sme in ne vpliva na delovanje SDH-ja" in da "nima vpliva na imenovanje vodstev družb, saj to izvršuje SDH". Po njenih besedah je vpliv vlade "strogo omejen z zakonoma o SDH-ju in o gospodarskih družbah".

Komisija za preprečevanje korupcije že 10 let opozarja organe na ustrezno kadrovanje, je povedal njen predsednik Robert Šumi. "To bi moralo biti ločeno od politike, kandidati strokovni in kompetentni, postopki pa transparentni," je dejal. V praksi pa je po njegovih navedbah vse drugače.

Predsednik KPK-ja Robert Šumi je po poročanju Radia Slovenija povedal, da so priporočila glede kadrovanja znana, a se ne uresničujejo: "Zato si želimo, da bi enkrat s temi priporočili zaključili, da bi v praksi resnično sledili kompetentnosti stroke in da bi z državnim denarjem ravnali kot dobri gospodarji. To ni pomembno samo za našo generacijo, temveč tudi za prihodnje generacije."

Komisija za nadzor javnih financ o vladnem kadrovanju

Koalicija opozarja na preteklost

V koaliciji so se ozrli v preteklost in opoziciji za čas, ko je bila v vladi, očitali isto početje. "Opozicija danes govori sama o sebi," je dejal Franc Breznik (SDS). Marko Pogačnik (SDS) pa je dejal: "Pozabljate, kaj ste delali v času vaših vlad." Ta seja je po njegovem mnenju "predstava za javnost, saj smo ugotovili, kdo je v zadnjih 10 letih slabo in neučinkovito upravljal državno premoženje".

Aleksander Reberšek (NSi) meni, da "smo vsi politično opredeljeni". Ključno je, da se na takšna mesta postavijo kompetentni ljudje ne glede na politično pripadnost.

Podpredsednik NSi-ja Valentin Hajdinjak je na čelo Darsa prišel iz gospodarstva, in ne iz politike, je dejal in opoziciji zabrusil: "Začnite pri sebi, med nami in vami je velika razlika." Tudi po Breznikovem mnenju ima "politično prepričanje vsak razumen človek", pri kadrovanju pa so "rezultati tisti, ki štejejo".

"Današnja seja je polna sprenevedanja," je dodala Elena Zavadlav Ušaj (SDS) in spomnila na ravnanja prejšnjih vlad. Po Pogačnikovem mnenju se bo politično kadrovalo, vse dokler bo imela država deleže v podjetjih. "Vlada pa postavi ljudi, ki jim zaupa," je dodal.

Andrej Rajh (SAB) je poudaril pomembnost odgovornega kadrovanja. Ni zanikal napak preteklih vlad, a iz tega bi se morali "kaj naučiti, saj smo posledice občutili še leta".

Predsednik komisije Igor Peček (LMŠ) je opisal, da so se vse razprave o tej tematiki izpeljale tako, da se "na eni strani delijo očitki, na drugi pa opravičevanja, ne glede na to, za katero stran gre". "Vsak lastnik izbira ljudi na osnovi zaupanja, a ne po imenu in priimku, temveč strokovnosti in kompetentnosti te osebe. Prav je, da vlada v državna podjetja kadruje na tak način," je poudaril.

Po Pavšičevem mnenju ni težava, da se tako kadruje, težava je, da temu sledijo posli in pripadnost prijateljskim podjetjem, "od nabave zaščitne opreme do promocijskih daril, donacij". Po njegovem vlada ne spoštuje odločitev sodišč in zakonodaje, zato se mu zdi smešno, ko se državna sekretarka sklicuje nanjo. Podobno je dejala Janja Sluga (NeP).

"Dnevno spremljamo zgodbe o odstopih, zamenjavah, ovadbah," je dejala in omenila tudi zgodbe, povezane s pravosodnim ministrom Marjanom Dikaučičem.

Sluga se je dotaknila menjave na Pošti Slovenije, kjer se je "Janša odločil, da bo stare in uspešne direktorje nadomestil z zvestimi vojaki, ki bodo izpolnjevali navodila". Boris Novak, ki je veljal za kader SDS-a, je na čelu Pošte ostal v času vlad Alenke Bratušek, Mirana Cerarja in Marjana Šarca, zdaj pa je moral oditi, je povzela.

"Težava je, ker svojim ljudem, ki imajo znanje in izkušnje, ne zaupate," je dodal Franc Trček (SD) in problematiziral nastavljanje strankarskega in nekompetentnega kadra na nižje ravni družb. Bojana Muršič (SD) je to opisala z besedami: "Samo da si naš, ni pomembno, kaj znaš."

Na sejo ni bilo vabljenih predsednika vlade Janeza Janše, finančnega ministra Andreja Širclja in predsednice nadzornega sveta SDH-ja Karmen Dietner.

31. nujna seja Komisije za nadzor javnih financ