Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Predsednik vlade Robert Golob in minister za finance in javno upravo Klemen Boštjančič sta se sešla s predstavniki Združenja mestnih občin Slovenije, Združenja občin Slovenije in Skupnosti občin Slovenije glede višine povprečnin za leti 2024 in 2025.

Po sestanku je povedal, da so dosegli dogovor, da se povprečnina dvigne na 725 evrov na prebivalca ter da se dodatnih 20 milijonov evrov med občinami razdeli po formuli, ki so jo predlagali v Skupnosti občin Slovenije.

Občine bodo tako prihodnje leto prejele še 20 milijonov, leto zatem pa 34 milijonov evrov, in sicer za kritje višjih stroškov dela. Denar bodo občine dobile v različnih zneskih zaradi rasti stroškov dela v javnih zavodih, so na vladi pozneje pojasnili v sporočilu za javnost.

"Tako bomo dosegli dvoje. V enem delu bomo zajeli dvig stroškov, ki jih imajo občine, na drugi strani pa tudi začeli delati za izravnavo, saj nimajo vse občine enakih bremen oziroma enakih storitev za državljanke in državljane. S tem kompromisom nihče ni čisto povsem zadovoljen, ampak takšni so najboljši kompromisi," je dejal Golob.

V predlogu zakona o izvrševanju državnih proračunov za leti 2024 in 2025 je bila povprečnina za obe leti sprva določena v znesku 700 evrov.

"Dejstvo je, da nismo zadovoljni, ampak po drugi strani smo hvaležni vladi, da je v teh težkih časih našla toliko razuma in toliko dobre volje, da smo prišli do tega predloga. Govorimo za leto 2024. Za leto 2025 bomo pripravili predlog, ki bi dal neka dodatna sredstva," je v imenu županov mestnih občin po sestanku dejal ljubljanski župan Zoran Janković in dodal, da gre za prvi korak, da se v prihodnje občine razdelijo po povprečnini glede na naloge, ki jih dobijo v upravljanje za svoje občane.

"Pogajali smo se v zelo težkih razmerah, ko bo šlo ogromno denarja občinam tudi za odpravo posledic poplav. Nekako je bilo treba najti tudi formulo, kako na eni strani ohraniti razvojno naravnanost slovenskih občin, ki so pomembna trdnost našega sistema, in na drugi strani, da tudi občine pomagajo v tej težki situaciji, ki je prizadela celotno državo," je dejal novomeški župan Gregor Macedoni v imenu Skupnosti občin Slovenije.

Predsednik Združenja občin Slovenije, pivški župan Robert Smrdelj, je dejal, da je zadovoljen s kompromisom, "čeprav smo vsi malo nezadovoljni". "Vemo, v kakšnem položaju je slovenski prostor in je treba najti rešitve. Mislim, da dodatnih 70 milijonov evrov, za kolikor smo se dogovorili, je številka, ki se jo da sicer s stisnjenimi zobmi zagovarjati tudi od občin," je dejal in dodal, da je dejstvo, da vseh stroškov občin s tem ne bodo pokrili. Lani je bil razkorak med stroški in prihodki iz povprečnine približno 12,5 odstotka, letos bo podoben, mogoče odstotek, pol odstotka več. Ker pa bo ogromno sredstev namenjenih obnovi, tudi prek občinskih sistemov, v tem delu računajo na kakšen dodaten razpis oz. namenska sredstva.

Dosežen dogovor o povprečnini

Sprememba financiranja občin?

Minister Boštjančič je tudi napovedal, da bodo poskušali v prihodnjih tednih in mesecih doseči dogovor o spremembi zakona o financiranju občin.

Macedoni je še povedal, da so tudi razpravljali, da bi v prihodnjem letu našli način, da bi formulo določitve višine sredstev zapisali v zakon in se tako izognili vsakoletnim pogajanjem o višini povprečnine. Da vsakoletna pogajanja o povprečnini niso smiselna, jemljejo kup energije in bi bilo koristneje, če bi jo namenili pogovorom o razvojnih vprašanjih, je menil tudi Boštjančič.