Kakšna bo višina povprečnine? Foto: Pixabay
Kakšna bo višina povprečnine? Foto: Pixabay

V iskanju kompromisa je ta številka med pogajanji s finančnim ministrstvom nekoliko nižja, a vseeno višja od začetne, je dejal Prebilič in dodal, da so ene občine podfinancirane, druge pa so v boljšem položaju. V predlogu zakona o izvrševanju državnih proračunov za leti 2024 in 2025 je sicer povprečnina za obe leti določena v vrednosti 700 evrov.

Poudaril je, da so se pogovarjali tudi o tem, kako so se občine odzvale ob letošnjih naravnih nesrečah. "Ugotovili smo, da smo vsi dali vse od sebe, smo pa tudi zaznali tiste točke, kjer menimo, da so potrebne izboljšave tako na državni ravni kakor tudi na naši lokalni ravni," je povedal Prebilič. Ocenil je, da znotraj občin obstaja veliko prostora za izboljšave.

Obrambni minister Marjan Šarec je povedal, da so analizirali, kako se je sistem zaščite in reševanja odzval v avgustovskih poplavah. Razpravljali so o tem, kako je delo potekalo na terenu, kakšna je bila vloga lokalnih skupnosti, kakšna vloga države in kje je bil sistem komunikacije šibek. Ugotovili so, da na lokalni ravni včasih primanjkuje kadra, pa tudi načrtov.
"Treba bo še tesneje z roko v roki sodelovati z občinami za izboljšanje delovanja lokalne ravni, kar pomeni, da mora imeti vsaka občina svoj štab civilne zaščite," je dejal Šarec. Po njegovi oceni je slovenski sistem zaščite in reševanja na visoki ravni, temu v prid pa priča število rešenih življenj.

Vodja vladne službe za obnovo po poplavah in plazovih Boštjan Šefic je napovedal, da se bo obnova po vodni ujmi začela v zelo kratkem času, trenutno pa so v fazi zagotavljanja pogojev za obnovo in poznejši razvoj.

Obnoviti bo treba vse, kar je bilo poškodovano ali uničeno. Zakon o obnovi bo prinesel določene instrumente, da bi bili lahko bistveno učinkovitejši pri obnovitvenih delih. Po oceni Šefica je treba zagotoviti ustrezno finančno konstrukcijo, ki bo omogočila, da se nujna obnovitvena dela tudi izvedejo, kot je poudaril, iščejo ustrezno rešitev, ki bi ljudem olajšala sanacijo njihovih stanovanjskih objektov, pri tem pa bo finančna podpora izjemno pomembna.