Se bodo po prvem letu dela aktualne vlade kmalu zgodile zamenjave ministrov? Foto: MMC RTV SLO
Se bodo po prvem letu dela aktualne vlade kmalu zgodile zamenjave ministrov? Foto: MMC RTV SLO
Vlada
V javnosti se govori o mogočih menjavah ministrice za loklno samoupravo, ministra za zdravje, na seznamu menjav pa naj bi se lahko znašli še ministrica za javno upravo, ministrica za obrambo in minister za promet. Foto: MMC RTV SLO
Se stolček maje tudi Vlačiču?

Kljub spodrsljajem ministrov jim njihov vodja premier Borut Pahor stoji ob strani in jih iz zagat (veliko prahu je s svojimi izjavami dvignil finančni minister Franc Križanič, v spominu pa ostaja tudi afera Ultra, v katero se je vpletel visokošolski minister Gregor Golobič, a se je po razmisleku odločil, da ne bo odstopil) spravi z opravičilom, da delajo dobro in po svojih najboljših močeh. Sprememb v sestavi ministrskega kabineta tako (za zdaj) ni bilo, a kot poroča Radio Slovenija, so vse glasnejši namigi, da bi se spremembe lahko zgodile po začetku parlamentarnih postopkov proračunov za leti 2010 in 2011.

Zamenjava na dveh ministrskih stolčkih zaradi zdravstvenih težav?
Informacij o tem, kakšne spremembe ministrskega zbora bi se utegnile zgoditi, ni veliko, a skoraj zanesljivi sta po poročanju Radia Slovenija menjavi na dveh ministrstvih. Zaradi težav z zdravjem naj bi o odhodu razmišljala ministrica za lokalno samoupravo Zlata Ploštajner, ki je morala četrtkovo sejo vlade zaradi slabosti zapustiti. Naslednica ministrice, o kateri so se že pred kratkim pojavljali namigi, da jo ministrsko delo izčrpava, pa bi lahko postala zdajšnja državna sekretarka na istem ministrstvu Meta Vesel Valentinčič.

Manj znan pa je morebitni naslednik ministra za zdravje Boruta Miklavčiča, ki ga je poleti prizadela lažja možganska kap. O svojem odstopu naj bi bil ta že odločen, a ga čaka še pogovor s premierjem, želel pa naj bi še počakati na sprejetje zakona o zdravstveni dejavnosti, poroča Radio.

Nezadovoljni Pavlinič Krebsova in Jelušičeva, Vlačič žrtveno jagnje?
Morebitne druge menjave v ministrskem kabinetu pa so bolj negotove. Pred kratkim je bil zaradi vrste prenagljenih izjav na udaru finančni minister Franc Križanič, ki pa se po pogovoru s premierjem in premierjevimi besedah, "da minister bolje dela, kot govori, govori pa preveč", zdaj drži nekoliko v ozadju. Ugibalo se je še o nezadovoljstvu ministrice za javno upravo Irme Pavlčinič Krebs in ministrice za obrambo Ljubice Jelušič. Prva naj bi sodelovanje v vladi pogojevala s sprejetjem intervencijskega zakona glede plač v javnem sektorju, druga pa je bila nezadovoljna zaradi krčenja sredstev obrambnega proračuna.

Verjetna pa se zdi tudi menjava prometnega ministra Patricka Vlačiča, ki bi lahko postal žrtveno jagnje ob načrtovanih spremembah projekta povezave Luke Koper s hitro železnico. Namesto Italijanov naj bi se zdaj v projekt vmešali Nemci. Ti naj bi se za projekt zanimali tudi zaradi neposrednega dostopa do mednarodnih voda, ki bi si ga Slovenija lahko zagotovila z arbitražnim sporazumom o določitvi meje s Hrvaško, še poroča Radio.

Se stolček maje tudi Vlačiču?