Foto:
Foto:

Tako je cilje reforme slovenske uprave v Portorožu povzel državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Grega Virant in kot najšibkejšo točko uprave poudaril kadrovski menedžment oz. ravnanje z zaposlenimi.

Tridnevno srečanje na temo Uprava med nacionano državo in EU-jem je organizirala Fakulteta za upravo, zaključili pa so ga z okroglo mizo o položaju slovenske javne uprave in njenih prihodnjih nalogah.

Veliki kadrovski premiki, ki v prihodnje čakajo slovensko upravo, se bodo zgodili, ko bo brez dela ostalo 450 carinikov, je še napovedal Virant in poudaril, da bo slovenska uprava prvič v zgodovini postavljena pred vprašanje, ali bo med delavci ugotavljala presežke in bodo ljudje ostali brez dela.

Vintar: Korupcija tudi v vrhovih uprave
Bolj kritičen do delovanja javne uprave je bil profesor na Fakulteti za upravo in eden od tvorcev e-uprave Mirko Vintar. Kot velika problem je izpostavil pojav korupcije, ki je po njegovem razpasena v vrhovih uprave, in pomanjkanje funkcionalnih analiz dela slovenske uprave.

Pirnat: Uprava pretirano hierarhična
Po mnenju profesorja na pravni fakulteti Rajka Pirnata je slovenska uprava pretirano hierahično organizirana, toga in nefleksibilna. Zato je treba zagotoviiti bolj fleksibilne oblike organiziranja uprave, za katere ni nujno, da so pod okriljem ministrstev, saj prav to pomeni skrajno hierarhično razmerje. Predstojnikom organizacijskih oblik je treba po njegovem mnenju zagotoviti nekaj menedžerskih pooblastil, na podlagi katerih bo morali biti odgovorni za rezultate.

Trpin o preoblikovanje javnih služb
Po besedah profesorja na pravni fakulteti Gorazda Trpina, ki je bil eden od začetnikov reforma slovenske javne uprave, je zelo velika naloga, ki slovensko javno upravo čaka v prihodnosti, tudi preoblikovanje javnih služb, tako družbenih kot gospodarskih. Po njegovem mnenju pa je treba urediti tudi področje sodelovanja javnosti pri sprejemanju javnih predpisov in posodobiti zakon o upravnem postopku.