Štrukelj meni, da od ministričinih obljub ni bilo še nič. Foto: BoBo
Štrukelj meni, da od ministričinih obljub ni bilo še nič. Foto: BoBo

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj je opozoril, da so pomočnice vzgojiteljice trenutno najbolj nezadovoljna skupina znotraj sistema vzgoje in izobraževanja, saj se njihove plače gibljejo tudi pod 600 evrov neto mesečno.

Nad takšnimi plačami je bila po njegovih besedah presenečena tudi ministrica Maja Makovec Brenčič. Po Štrukljevih besedah je ministrica obljubila, da bo ministrstvo uredilo položaj pomočnic vzgojiteljic, a "do danes ni znakov, da se to res ureja".

Protest je po besedah glavnega tajnika Sviza tudi neke vrste posledica odločitve vlade, ki se je "očitno odločila, da se bo z javnimi uslužbenci pogajala ločeno", in posledica premaknjenih razmerij v javnem sektorju "na srednji izobrazbi", do česar je po besedah Štruklja prišlo zaradi ločenega dogovora vlade s policisti.

Kje bo protest, se na Svizu še niso dogovorili, pričakujejo pa okoli 1.000 vzgojiteljic pomočnic iz vse Slovenije. "Na njem bomo zahtevali ureditev položaja pomočnic vzgojiteljic, če se to ne bo zgodilo, pa se sprožijo mehanizmi, ki jih poznate," je na novinarski konferenci napovedal Štrukelj in opozoril, da se je od leta 2008 do leta 2015 proračun za izobraževanje zmanjšal za več kot 100 milijonov evrov, država pa s tem zapravlja edini potencial, ki ga ima.