Ankarančani in Mirnčani so se na referendumu večinsko izrekli za podporo novima občinama. Foto: MMC RTV SLO
Ankarančani in Mirnčani so se na referendumu večinsko izrekli za podporo novima občinama. Foto: MMC RTV SLO
Pobudniki za presojo ustavnosti zakona o ustanovitvi občin Mirna in Ankaran.
Ustavno sodišče je državnemu zboru naložilo, da neskladje zakona o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij z ustavo odpravi v dveh mesecih. Foto: Petra Krnc
Rdeča luč za občino Ankaran

V parlamentarni proceduri je po odločitvi ustavnega sodišča, da je bila nepotrditev sprememb zakona o ustanovitvi občin, s katerimi bi se ustanovili dve novi občini, Ankaran in Mirna, v neskladju z ustavo, za vsako občino posebej predlagana nova sprememba omenjenega zakona. Odbor za lokalno samupravo je sprejel zakonski predlog za ustanovitev občine Mirna, zapletlo pa se je pri Ankaranu.

Strokovnjaki so imeli pomisleke glede odločbe ustavnega sodišča
Členi sprememb zakona, ki se nanašajo na ustanovitev občine Ankaran, pa niso bili sprejeti, ker nobeden pristotni član odbora ni glasoval ne za ne proti. Na sejo so bili vabljeni tudi strokovnjaki za lokalno samoupravo, Ivan Kristan, Janez Šmidovnik in Stane Vlaj, ki so imeli pomisleke o odločbi ustavnega sodišča. Kristan je menil, da je ustavno sodišče preseglo funkcijo kontrole ustavnosti in s tem poseglo v politično odločanje in tudi v ustavo. Načelo je načelo delitve oblasti, zato obstajajo utemeljeni razlogi, da državni zbor odločbe ne realizira, je še povedal. Dodal je, da ni navedlo nobenega argumenta, zakaj naj bi državni zbor z zavrnitvijo zakona, s katerim bi ustanovili občini Ankaran in Mirna, kršil ustavo. Meni, da neustanovitev občin ne pomeni kršitve ustave, saj iz ustave ne izhaja, da bi ti občini morali biti ustanovljeni. Poleg tega bi bila izločitev Ankarana in Mestne občine Koper škodljiva za državo, je še povedal Kristan.

Šmidovnik je dejal, da pravice do lastne občine ne gre enačiti s pravico do lokalne samouprave, ki je zagotovljena s tem, da so na celotnem območju države občine. Pravice do lastne občine po njegovem mnenju ne poznajo nikjer, po odločbi ustavnega sodišča pa je ta pravica zdaj iztožljiva, in če bomo ostali pri tem, bodo nastajale še nove občine, je dejal. Tudi Vlaj je dejal, da iz Evropske listine o lokalni samoupravi ne izhaja pravica do lastne občine, evropske smernice pa gredo v smeri združevanja in ne drobljenja občin. Primer Kopra in Ankarana tako po njegovem mnenju odpira problem krize lokalne samouprave pri nas.

Ustavno sodišče za odpravo neskladji z ustavo DZ-ju dalo dva meseca časa
Ustavno sodišče je državnemu zboru naložilo, da neskladje zakona o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij z ustavo odpravi v dveh mesecih. Presodilo je namreč, da je zakon o ustanovitvi občin in določitvi njihovih območij v neskladju z ustavo in tako pritrdilo pobudnikom ustanovitve občin Ankaran in Mirna ter da je je državni zbor s tem, ko ni ustanovil novih občin, ravnal arbitrarno oziroma samovoljno. Predsednik odbora Vili Trofenik je po seji pojasnil, da je postopek sprememb zakona o ustanovitvi občin za Ankaran končan in je točka umaknjega s seje DZ-ja, za občino Mirna pa se postopek nadaljuje.

Rdeča luč za občino Ankaran