Tekmo za predsednika DeSUS-a je dobil Erjavec. Foto: MMC RTV SLO
Tekmo za predsednika DeSUS-a je dobil Erjavec. Foto: MMC RTV SLO

Ko sem po izvolitvi za predsednika stranke maja 2005 napovedal, da stranka v naslednjem sklicu parlamenta ne bo več najmanjša parlamentarna stranka, so se nekateri nasmihali, danes pa lahko ugotovimo, da je stranka četrta politična sila v državi.

Karl Erjavec
Na kongresu bodo delegati volili tudi izvršni odbor, svet in nadzorni odbor stranke. Foto: RTV SLO
Za krmilom DeSUS-a ostaja Erjavec

Erjavčevega tekmeca za najvišji stolček v stranki Franceta Žnidaršiča je podprlo 70 delegatov.

Po novem trije podpredsedniki stranke
Za podpredsednici stranke sta bili skladno s spremenjenim statutom, da mora biti eden izmed podpredsednikov ali podpredsednic stranke drugačnega spola od preostalih dveh, stranka pa ima skupaj največ tri podpredsednike, izvoljeni Marija Gjerkeš Dugonik in Ana Roza Hribar, za podpredsednika pa Valter Drozg.

Na kongresu v Ljubljani so bili izvoljeni tudi 40-članski svet stranke, 10-članski izvršni odbor in petčlanski nadzorni odbor stranke.

Erjavec: Od krize do četrte največje politične sile
Stari in novi predsednik stranke se je po izvolitvi zahvalil delegatom za zaupanje in čestital svojemu protikandidatu. Ob tem je izrazil željo, da bi bila stranka še naprej enotna, "ne glede na to, kaj se je dogajalo v zadnjih tednih". Prepričan je, da bosta z vodjo poslanske skupine DeSUS-a Žnidaršičem skupaj naredila vse, da bo stranka še naprej rasla, saj "brez močne podpore poslanske skupine ni močne stranke".

Kot eno izmed ključnih nalog, ki čakajo stranko v prihodnje, Erjavec vidi spopad z gospodarsko in s finančno krizo. Po njegovih besedah vsi pričakujejo, da bodo krizo reševali z rezanjem že pridobljenih pravic, a to po njegovem mnenju ni prava rešitev. "Zato se bomo morali v koaliciji boriti za to, da ohranimo vse pravice, ki smo si jih zaslužili," je poudaril in dodal, da v stranki ne bodo odstopali od zdajšnje formule usklajevanja pokojnin s plačami.

Žnidaršič je izid, ki ga je dosegel, označil kot dober. Pred volitvami prvega moža stranke je povedal, da ne želi biti protikandidat, temveč sokandidat. Stranki je ponudil predvsem večji vpliv baze, doslednejše spoštovanje statuta in ustanavljanje stranke na območjih, kjer ta še ni navzoča.

Novost ekonomsko-socialna komisija
Na kongresu so člani DeSUS-a potrdili tudi spremembo statuta in programa stranke. Spremembe statuta, kot omenjeno, predvidevajo novosti pri imenovanju podpredsedikov stranke, poleg tega pa tudi ustanovitev novega delovnega telesa DeSUS-a, in sicer komisije za ekonomska in socialna vprašanja. Eden izmed predlogov določa tudi, da lahko vodstvo stranke za učinkovitejše in neposredno seznanjanje članstva z določeno aktualno družbenopolitično problematiko ter pridobitev stališč stranke sklicuje klavzuro ali konvencijo stranke.

Spremembe za večjo prepoznavnost
Za programske spremembe so se odločili, ker je, kot menijo, DeSUS z vstopom v levosredinsko koalicijo s svojo socialno usmeritvijo dosti manj prepoznaven kot v prejšnjem mandatu desnosredinske koalicije.

Progam stranke je razdeljen na tri dele, pri čemer je v prvem navedena politična usmeritev stranke, drugi vsebuje splošna stališča do pomembnih družbenih vprašanj, v tretjem delu z naslovom "DeSUS za" pa so zapisane strankine zaveze za akcijo.

Na kongresu tudi Zoran Janković
Kongresa se je udeležilo 175 delegatov, od tega 150 delegatov teritorialnih organizacij, preostali pa so delegati po funkciji. Prav tako je na kongres prišel ljubljanski župan Zoran Janković, ki je dejal, da je tu zato, ker DeSUS podpira "zunanji program" Ljubljane in ker je stranka dala javno zavezo, da bo podpirala zavzemanja za odpravo krivic, ki naj bi se prestolnici zgodile ob spremembi zakona o financiranju občin.

E. S./M. N.

Ko sem po izvolitvi za predsednika stranke maja 2005 napovedal, da stranka v naslednjem sklicu parlamenta ne bo več najmanjša parlamentarna stranka, so se nekateri nasmihali, danes pa lahko ugotovimo, da je stranka četrta politična sila v državi.

Karl Erjavec
Za krmilom DeSUS-a ostaja Erjavec