Ob sobotnem obisku se je Križnar počutil dobro. Foto: RTV SLO
Ob sobotnem obisku se je Križnar počutil dobro. Foto: RTV SLO

Križnarjevo stanje je zadovoljivo, počuti se dobro. Dernovšček se, ker mu je poteklo dovoljenje za bivanje v El Fašerju, vrača v Kartum, od koder bo s Križnarjem stik vzdrževal prek odvetnika, s čimer se sudanske oblasti strinjajo, kar je poleg pogovov s Križnarjem po konzulovem mnenju dobro izhodišče za pripravo nadaljnje razprave pri obravnavi pritožbe zoper obsodbo na prvi stopnji na sodišču in tudi za morebitno preselitev slovenskega državljana v Kartum.

Odposlanec predsednika Drnovška Hamdija Blekič, ki ga je predsednik republike pooblastil za Križnarjevo reševanje, je po podatkih urada predsednika v Kartumu.

Med konzulovim sobotnim obiskom se je Križnar po telefonu pogovarjal z zunanjim ministrom Dimitrijem Ruplom, ki mu je dejal, da si MZZ prizadeva za uspešno rešitev nastalega položaja, in ga hkrati opozoril, da mora diplomacija upoštevati realnost sudanskih razmer.

V soboto zvečer so se svojci, prijatelji in znanci na ljubljanski Metelkovi spomnili Tomovega 52. rojstnega dne.

Tudi Američan obsojen
Zaradi enakih obtožb kot Tomo Križnar je bil v El Fašerju obsojen tudi ameriški sodelavec revije National Geographic in časopisa Chicago Tribune, Paul Salopek. Tudi dvakratni dobitnik Pulitzerjeve nagrade je v Darfur prišel iz Čada. Sodišče ga je obsodilo zaradi vohunjenja in nezakonitega vstopa v Sudan. S svojim voznikom in prevajalcem je bil Salopek aretiran pred tremi tedni.