V njej so obsodili "takšno nepremišljeno in škodljivo vmešavanje v avtonomnost raziskovalne sfere".

V omenjeni koordinaciji so spomnili, da je na lanskem razpisu upravni odbor Pedagoškega inštituta, po predhodni soglasni podpori znanstvenega sveta, za direktorja inštituta soglasno imenoval Žagarja. A mu je vlada na predlog Kustec odrekla soglasje k imenovanju brez obrazložitve, so zapisali. Kot so dodali, je Kustec to pojasnjevala, da ima Slovenija veliko strokovnjakov v vzgoji in izobraževanju, ki da se bodo nedvomno prijavili na ponovljeni razpis za direktorja.

A na ponovljeni razpis so prispele le štiri prijave, med katerimi je vsem merilom ustrezala le Žagarjeva. Tega je upravni odbor znova imenoval za direktorja inštituta, čeprav je vlada le nekaj dni pred sejo zamenjala svoja člana v upravnem odboru, navaja KOsRIS.

Na njihovo presenečenje vlada tudi letos ni dala soglasja k njegovemu imenovanju, so pa iz službe za odnose z javnostjo ministrstva tokrat pojasnili, da kandidat ni izkazal vizije razvoja Pedagoškega inštituta in ni predstavil razvojnih rešitev za inštitut na ključnih področjih, kot so financiranje, organizacija glede projektov in sodelovanja z univerzami. Obrazložitev je po mnenju koordinacije povsem "neresnična in zavajajoča ter ne vzdrži soočenja z dejstvi".

Žagar je po navedbah koordinacije predstavil ne le natančno vizijo svojega dela v naslednjih petih letih, ampak je podal tudi natančno poročilo o svojem preteklem petletnem, zelo uspešnem delu, skupaj s financiranjem, pridobivanjem projektov in sodelovanjem z univerzami. Dodali so, da je Žagar tudi član mešane delovne skupine rektorske konference in KOsRIS za izboljšanje sodelovanja med univerzami in raziskovalnimi inštituti.

"KOsRIS ostro obsoja takšno nepremišljeno in škodljivo vmešavanje v avtonomnost raziskovalne sfere, ki še dodatno slabi položaj znanosti v slovenski družbi in jo podreja politiki." Zato zahtevajo, da resorno ministrstvo in vlada upoštevata in spoštujeta avtonomijo stroke, ki je že dvakrat izrekla podporo Žagarju, in poda soglasje k njegovemu imenovanju za direktorja inštituta za naslednjih pet let.