Ministrica za delo, družino in socialne zadeve je dejala, da bo odstopila, če bo to zahteval premier Cerar. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Ministrica za delo, družino in socialne zadeve je dejala, da bo odstopila, če bo to zahteval premier Cerar. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Anja Kopač Mrak: Ne bom odstopila

Ministrica Anja Kopač Mrak je na novinarski konferenci poudarila, da bo odstopila, če bo to od nje zahteval premier Miro Cerar, in dodala, da njen odstop ne bi v ničemer vplival na položaj otrok.

Kopač Mrakova je tudi opozorila, da ji očitajo opustitev dolžnega ravnanja, po drugi strani pa je odvetnik starih staršev velenjskih otrok zahteval njeno izločitev. "Tako, da sem izločena iz vseh postopkov, ki se odvijajo, saj je to ves čas zahteval sam odvetnik," je dodala in poudarila, da ministrica ne more sama odločati o tem, kje bo nastanjen kakšen otrok. "Sistem mora biti vzpostavljen in mora delovati."

Minister ne more odločati o otrocih
Po njenih besedah minister ne more na podlagi telefonskih klicev in pritiskov odločali o tem, kje bo kakšen otrok nastanjen, in presojati, kaj je korist otroka. "Jaz si ne želim živeti v državi, kjer bodo ministri odločali o tako pomembnih temah," je dodala.

Kopač Mrakova je spet dejala, da je odločitev vrhovnega sodišča absolutno treba spoštovati, imela pa bo tudi vpliv na zakonodajno ureditev v prihodnje. Napovedala je, da bo predlog družinskega zakonika na vladi in v državnem zboru do konca leta.

V njem bodo spet poskusili celovito urediti družinsko zakonodajo na enem mestu, med drugim predvidevajo prenos odločanja o najpomembnejših družinskih zadevah s centrov za socialno delo na sodišča. To bi se po njenih besedah že zgodilo, če družinski zakonik ne bi padel na referendumu. "In danes o tem primeru verjetno niti ne bi govorili," je dodala.

Opozorila je še, da je vrhovno sodišče razsojalo o vprašanju priznavanja družinskega življenja starim staršem, medtem ko sodišča še niso presojala o koristi otrok. Pravice odraslih po njenih besedah nikakor niso nepomembne, a jih je treba postaviti tudi ob bok koristi otrok.

Anja Kopač Mrak: Ne bom odstopila