Protestu v Kopru so se pridružili tudi delavci Luke Koper. Foto: Vojko Rotar
Protestu v Kopru so se pridružili tudi delavci Luke Koper. Foto: Vojko Rotar
Koper, protest, 11.1.2013
Koper, protest, 11.1.2013 Foto: Vojko Rotar
Koper, protest, 11.1.2013
Koper, protest, 11.1.2013 Foto: Vojko Rotar
Koper, protest, 11.1.2013
Koper, protest, 11.1.2013 Foto: Vojko Rotar
Koper, protest, 11.1.2013
Koper, protest, 11.1.2013 Foto: Vojko Rotar
Koper, protest, 11.1.2013
Koper, protest, 11.1.2013 Foto: Vojko Rotar

Udeleženci druge vseslovenske vstaje v Kopru, ki se jih je na vrhuncu protesta zbralo skoraj 200, so obkrožili mestno središče, pred vhodom v Luko Koper skandirali gesla "Luke ne damo" in "Mi smo Luka" ter se vrnili na Titov trg, kjer jih je v protestu proti političnim elitam vztrajalo še slabih sto. Mirne proteste so končali okoli 19. ure.

Koprskim protestom so se sicer pridružili tudi predstavniki Sindikata žerjavistov pomorskih dejavnosti Luke Koper. Dogajanje na Titovem trgu se je kmalu preselilo na koprske ulice. Protestniki so svoje pozive izražali glasno, a mirno, dogajanje pa so z razdalje spremljali tudi policisti.

Protestniki so poleg vzklikov, vezanih na problematiko koprskega pristanišča, skandirali kritična gesla na račun političnih elit, kot na primer "Vlado na grmado", "Odstopite vsi". Mimoidoče so pozdravljali z "Vsi na ulice", pred občinsko stavbo pa so vzklikali "Popo odstopi", kar naj bi se nanašalo na koprskega župana Borisa Popoviča.
V dveh urah končano
Tudi na ptujskem Mestnem trgu, kjer je bil za danes ob 16. uri napovedan začetek četrte ptujske vstaje, se je shod dve uri po napovedanem začetku že končal. Protesta se je udeležilo od deset do 20 ljudi in je potekal mirno, z nekaj glasbe in posamičnimi govori udeležencev, ki so pozivali k odstopu mestnega vodstva in se zavzeli za dostojnejše življenje.
Shod je bil prijavljen pri policiji, je povedal eden od pobudnikov shoda in predstavnik t. i. Osvobodilnega gibanja Ptuj Aleksander Rimele. Menil je, da so z neudeležbo na shodu prebivalci Ptuja in okolice pokazali, da jim gre dobro in da so zadovoljni s svojim življenjem, za razliko od prebivalcev drugih slovenskih mest.
Možno pa je tudi, da se narod boji, je dejal in dodal, da so se na Ptujskem slišale celo grožnje, da če se nekdo udeleži protesta, bo ob službo. Rimele je sicer napovedal povezovanje s podobno mislečimi drugod po Sloveniji in ustanovitev stranke.
Proti Mohorku in vladi
Tako imenovana druga vseslovenska ljudska vstaja je potekala tudi v Kranju. Protestniki so se na Slovenskem trgu začeli zbirati ob 17. uri, zbralo pa se jih je le okrog 50. Shod je potekal mirno, protestniki, ki so prek megafona izrazili svoje nezadovoljstvo z državno in občinsko oblastjo, pa so se po eni uri že začeli razhajati.
Protestniki so bili tudi tokrat ljudje različnih generacij. Kot je izpostavil starejši moški, je to protest proti politični eliti, ki si je pridobila neprimerno večje premoženje, kot si ga je zaslužila. "Odpor naroda, ki se kaže skozi mirne in nemirne demonstracije je resen poziv slovenski politiki, naj se odloči, ali bo zakon veljal samo za druge ali tudi zanje," je izpostavil protestnik in dodal, da bi morali biti politiki vzor ljudem in kdor ni tako moralen, da se odpove elitnim pridobitvam, naj ne bo politik. "Če se tega ne zaveda, pa naj odstopi oziroma če tega ne želi, naj ga odstavi ljudstvo," je pozval.
Protestniki v Kranju so se usmerili tudi proti občinski oblasti. Izpostavili so kazensko ovadbo zoper župana Mohorja Bogataja zaradi sporne poravnave s Stanovanjsko zadrugo Gorenjske v vrednosti 600.000 evrov. "Cela plejada slovenskih visokih politikov na državni in občinski ravni je vpletena v krog koruptivnih dejanj," je opozoril eden od protestnikov.
Drugi pa ga je dopolnil, da bi morala biti občinska uprava, župan in mestni svetniki vzor ljudem, tako pa sploh nimajo začrtane strategije, občinski denar pa mečejo stran. Protestniki v Kranju so tako zahtevali odstop vlade državnih in občinskih politikov.