Flota bo v Sloveniji do ponedeljka, a ladje ne bodo odprte za oglede. Foto: MMC RTV SLO
Flota bo v Sloveniji do ponedeljka, a ladje ne bodo odprte za oglede. Foto: MMC RTV SLO
Natove fregate v Kopru

Floti ladij, ki enkrat letno obiščejo vse države v Sredozemlju, poveljujejo s 118 metrov dolge turške fregate, o konkretnih operacijah pa poveljnik ne govori. Obisk flote je bil sicer protokolarne narave, a naj bi med bivanjem v Kopru preverili tudi uporabnost koprskega pristanišča za potrebe severnoatlanstkega zavezništva.

Pomorska enota Natovih sil je sicer naslednica Stalnih mornariških sil v Sredozemlju za hitro posredovanje ob nevarnosti terorizma na morju. Skupina je v začetku 90. let med drugim sodelovala tudi pri nadzoru embarga proti Jugoslaviji in leta 1999 podpirala zračne napade na srbske cilje na Kosovu.

V Kopru se je tako ustavilo okoli 1.400 mornarjev, med njimi je tudi 400 pripadnic nežnejšega spola. Ladje običajno prihajajo iz Grčije, Italije, Nemčije, Nizozemske, Španije, Turčije, Velike Britanije in ZDA.

Flota bo v Sloveniji do ponedeljka, a ne bo odprta za oglede, med obiskom pa bodo v okolici veljali strogi varnostni ukrepi. Ladjam se namreč s plovili ni dovoljeno približati na manj kot 200 metrov.

Natove fregate v Kopru