Koprivca je v nedeljo obiskal tudi Cerar in se seznanil z njegovim zdravstvenim stanjem. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Koprivca je v nedeljo obiskal tudi Cerar in se seznanil z njegovim zdravstvenim stanjem. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Miro Cerar
Cerar poudarja, da gre za običajno prakso, ki se je pogosto zgodila tudi v prejšnjih mandatih - v aktualnem primeru to po besedah Cerarja traja šele nekaj tednov, sicer pa sistem deluje normalno. Koalicijske partnerje pa je spomnil, da "so tudi sami igrali podobne vloge v podobnih primerih v prejšnjih vladah, ko pa dejansko mnogo dlje nismo imeli ministra". Foto: BoBo
Kandidat za ministra odstopil še pred zaslišanjem
Vnovično iskanje gospodarskega ministra

Premier Cerar je pred današnjo sejo DZ-ja dodal, da se je s kandidatom predhodno pogovarjal tudi o njegovi psihofizični kondiciji in da mu je takrat zagotovil, da je ta zelo dobra. "Na te zdravstvene spremembe žal ne morem vplivati. Se pa zavedam, da je to motnja v nekem procesu, ki jo moramo čim prej odpraviti," je dejal.

Poročali smo, da so iz kabineta predsednika vlade danes sporočili, da Koprivec zaradi poslabšanega zdravstvenega stanja ni več kandidat za ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo. V kabinetu so še povedali, da si bo premier prizadeval v čim krajšem času predlagati novega kandidata.
Zjutraj je bilo najprej odpovedano Koprivčevo zaslišanje pred odborom DZ-ja za gospodarstvo. To bi sicer moralo biti že prejšnji petek, a so Koprivca zaradi nenadnega poslabšanja zdravstvenega stanja odpeljali na urgenco, zaslišanje pa preložili na danes. Premier Miro Cerar je Koprivca v nedeljo obiskal, v ponedeljek pa so iz njegovega kabineta sporočili, da Gojko Koprivec ni več kandidat za gospodarskega ministra.

Vlada je brez gospodarskega ministra od oktobra, ko je le po mesecu dni s tega mesta odstopil Jožef Petrovič. Resor začasno vodi minister za finance Dušan Mramor.

Desus in SD pričakujeta pogovor v koaliciji
Odgovornost premierja Mira Cerarja je, da predlaga kompetentnega strokovnjaka za področje, ki je eno ključnih za razvojne načrte države, je v izjavi novinarjem poudaril podpredsednik DeSUS-a Tomaž Gantar, ki tudi upa, da bo Cerar to storil.

Prav tako bi bilo po Gantarjevih besedah pošteno, da o iskanju gospodarskega ministra - če ima stranka SMC pri tem težave - spregovorijo v koaliciji in morda poiščejo skupnega kandidata, morda iz druge kvote. Po njegovem mnenju bi morali strankarske interese na tem mestu preseči. Kot je pristavil, pa pri tem ne misli na iskanje kandidata za gospodarskega ministra iz kvote DeSUS-a.

V SD-ju pravijo, da glede na trenutno dogajanje pričakujejo, da bodo morda opravili razgovor v koaliciji. Zavedajo se, da je gospodarsko ministrstvo v kvoti SMC-ja, vendar če ima SMC zadrego pri iskanju ministra, so jim v SD-ju pripravljeni pomagati in zagotavljajo, da vidijo mnogo kandidatov, tudi takšnih, ki niso iz njihove kvote.

Predsedujoči stranki Dejan Židan se sicer strinja, da imajo nove stranke včasih težave s kadri. "Očitno so prisotne kadrovske zadrege, kar je razlog za posvet koalicije," je poudaril Židan.

Erjavec: Primeren kandidat bi bil Dragonja
Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec obžaluje, da je Gojka Koprivca "izdalo zdravje in zaradi tega očitno ne bo prevzel te funkcije". Vendar je pri tem najpomembneje, da gospodarsko ministrsko mesto prevzame "pravi človek".

"Minister za gospodarstvo je izjemnega pomena. Ne gre samo za to, da bomo reševali krizo z rezanjem odhodkov, ampak je treba tudi povečati prihodke. Minister za gospodarstvo ima pri tem zagotovo pomembno vlogo," je razložil Erjavec in pojasnil, da tudi sam potrebuje pomoč ministra za gospodarstvo, zlasti ko gre za gospodarsko diplomacijo. "Mi lahko odpiramo vrata, nove trge, a brez resne asistence ministra za gospodarstvo je to zelo težko," je dejal.

Po Erjavčevi oceni pa je "škoda, da nekdanji gospodarski minister Metod Dragonja ne nadaljuje svojega dela". Meni namreč, da so "dobro zastavili sodelovanje v prejšnji vladi".

Černač: Cerar v prevelikih čevljih
"Med ljudmi se vedno bolj utrjuje občutek, da vlada Mira Cerarja nima vizije in ne programa ter da je predsednik vlade obul prevelike čevlje," je ugotovil podpredsednik SDS-a Zvone Černač.

Na to po njegovem mnenju kažejo težave na kadrovskem področju, kjer da so bile na eni strani velike težave pri iskanju kadrov za ministrske funkcije in v zaskrbljujočih gospodarskih razmerah nimamo gospodarskega ministra, na drugi pa je "enormno" kadrovanje ljudi brez kompetenc. "Slednjega ne govori SDS, ampak kolegi Mira Cerjarja v DZ, danes recimo poslanec Dobovšek," je dejal. Černač tudi meni, da bolezen ni bila glavni razlog za odstop od kandidature Gojka Koprivca.

Cerar ponujeno "pomoč" označil za "hudomušno"
O ponudbi koalicijskih partnerjev, da ponudijo pomoč pri iskanju primernega kandidata za ministra, pa je Cerar ob prihodu na sejo DZ-ja dejal, da je še ne pozna. Je pa prepričan, da je kandidata sposoben najti sam. "Kakršne koli ponudbe v tem primeru so ali hudomušne ali še kaj več od tega," je dejal.

O ostrih odzivih iz koalicijskih vrst, ki napovedujejo celo možnost razpada koalicije, je Cerar povedal, da ne gre za tako hudo motnjo. Finančni minister Mramor je namreč pooblaščen, da vodi tudi gospodarski resor. Kot je poudaril premier, gre za običajno prakso, ki se je pogosto zgodila tudi v prejšnjih mandatih. V aktualnem primeru to po besedah Cerarja traja šele nekaj tednov, sicer pa sistem deluje normalno.

Koalicijske partnerje je spomnil, da "so tudi sami igrali podobne vloge v podobnih primerih v prejšnjih vladah, ko pa dejansko mnogo dlje nismo imeli ministra". "Zato so takšne kritike nekoliko neprimerne," meni premier.

Kandidat za ministra odstopil še pred zaslišanjem
Vnovično iskanje gospodarskega ministra